Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
coronavirus

Van der Meijde genoot van EK'88: 'Ik was een halve Duitser!'

23 maart 2020 13:34 Aangepast: 23 maart 2020 14:32
Andy van der Meijde in duel met Philipp Lahm tijdens het EK van 2004 Beeld © ro Shots / Stanley Gontha

Normaal blikt VTBL na het voetbalweekend in een 'top en flop' terug. Maar dat is lastig in de onzekere coronatijden. Hoe komen onze analisten deze periode door? Andy van der Meijde vertelt.

"Wat er nu allemaal gebeurt, is onrealistisch", begint de oud-topvoetballer. "Er heerst veel onzekerheid. En mensen maken elkaar bang met allerlei berichten, waarvan de helft niet eens waar is. In deze tijden moeten we goed en lief zijn voor elkaar, maar het is net alsof sommigen liever sensatie zoeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe je nepnieuws kunt onderscheiden van echt nieuws

"Ik kreeg gisteren een afzegging binnen voor 'Bij Andy in de auto!'. Iemand durft niet meer, omdat een vriend aan de beademing ligt vanwege het coronavirus. Daarom is het zo belangrijk dat we ons aan de regels houden. Ik heb opnames gepland staan, maar ik laat wel een plexiglaswand tussen de twee stoelen voorin plaatsen. Zodat we toch veilig zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

BN'ers roepen via Twitter op tot afstand houden

"Wat ik kijk nu er geen voetbal is? Gisteren zond de NOS wedstrijden en interviews uit van het EK'88. Ik weet er nog veel van, ook al was ik toen pas 8. Bij ons thuis was alles oranje versierd. Ik had een dekbedovertrek met het Nederlands elftal erop. Die spande ik door de hele voortuin, haha! Het was één groot feest."

Kieft

"Het eerste wat me bijstaat van dat EK: de goal van Wim Kieft tegen Ierland. Die bal ging er zo raar in, het leek wel een carambole."

"Kieft, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard... Zij waren mijn helden vroeger. Mede door dat EK ja. Ik vond het zo bijzonder dat ik later bij lezingen naast Wim mocht zitten. Ik heb dat nooit tegen hem gezegd. Ik probeer maar zo normaal mogelijk te doen, als ik tegenover dat soort legendes sta."

Duitsland

"De halve finale tegen Duitsland leefde bij ons ook. Ik woonde vlakbij de grens. We tankten in Duitsland, deden er boodschappen. We draaiden thuis zelfs Duitse muziek. Ik was een halve Duitser, haha! Die wedstrijd bracht zeker wat extra's, maar meer omdat we ze als buren zagen. Er was geen sprake van haat ofzo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wat te kijken? De halve finale die 'een finale' was

"En dan de finale natuurlijk! De harde kopbal van Gullit, die intikker van Van Basten, haha! Ik herinner me dat Rinus Michels zijn handen voor de ogen sloeg. Ook hij kon het niet geloven."

"Van Basten was onze beste spits ooit. Hoe hij bewoog, zo stijlvol... Prachtig. Na de winst in de finale gingen we naar buiten, feest vieren. Naar de huldiging in Amsterdam? Nee, dat was voor ons te ver weg. Duitsland was dichterbij, haha!"

EK 2004

"Het gekke was dat ik dat speciale Oranje-gevoel niet echt had toen ik zelf op een EK stond (in 2004, Portugal, red.). Ik was inmiddels professional, voetbal was werk geworden. Het besef was er niet echt. Je traint, reist, speelt. Het was allemaal zo haastig. Ik had er meer van moeten genieten..."

"Ik vind het wel mooi dat ik betrokken was bij de belangrijke goal van Ruud van Nistelrooij tegen Duitsland. Hij zei later dat hij dat één van zijn mooiste goals vond. Prachtig om te horen."

"Na dat EK zei ik dat Marco van Basten (in 2004 de nieuwe bondscoach, red.) altijd contact met me mocht opnemen. Om me mee te nemen naar het daaropvolgende WK, bedoelde ik. Nou, hij moet me nog bellen, haha!"

Ballen

"Ik deed er alles aan om mee te gaan naar dat WK in Duitsland. Ik speelde bij Everton en begon lekker. Maar tijdens een training scheurde ik een spier in mijn bovenbeen af. Het deed zo'n pijn, niet normaal. Ik lag ik er zes maanden uit. Weg WK."

"Ik mocht niets meer, alleen me laten behandelen en herstellen. Ik ging me vervelen. Daar is het fout gegaan. Toen kreeg ik interesse in ander soort ballen, haha!"

De NOS is van plan in deze voetballoze periode meer oude duels van Oranje te laten zien. Van der Meijde weet er nog wel één. "De wedstrijd tegen Brazilië, op het WK van 2010. Met die kleine Wesley Sneijder in de hoofdrol. Die ga ik zeker kijken!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

World Cup At Home: stem nu voor Nederland - Brazilië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore