Hooligans

Inkijkje bij Utrecht-hooligans: 'Met twee houtjes en ijzerdraad kon hij je pols eraf snijden'

23 maart 2020 07:28 Aangepast: 23 maart 2020 07:44
Beeld © Getty Images

FC Utrecht is passie en strijd op en naast het veld. Voor het grootste gedeelte van de fans is dat op een goede manier, maar in Utrecht is ook de Nederlandse hooligan-cultuur ontstaan. In het boek 'Utrecht Hooligans, 50 jaar voetbalgeweld. Van treinen slopen tot bosgevechten' krijg je een inkijkje in dat bestaan.

Auteurs Evert van der Zouw en Daniel M. van Doorn spraken de afgelopen tijd veel met hooligans van FC Utrecht en deden daarover hun verhaal in het AD. "Het gaat ze niet om voetbal. Nee joh. Het gaat om bosgevechten, treinen slopen. En bloed. Veel bloed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoord en PSV-hooligans gaan los in het bos

De gesprekken met de hooligans gingen de twee schrijvers niet in de koude kleren zitten. "Verbijstering. Pure verbijstering. We hebben in onze interviews met de zware jongens dingen gehoord waar we later, als we weer terug in onze huizen waren, echt effe van moesten bijkomen."

Politiehonden

Van der Zouw en Van Doorn mochten de hooligans spreken op één voorwaarde en dat is anonimiteit. Alleen dan wilden ze de meest bizarre en schrikbarende verhalen laten optekenen. Zo kwamen de schrijvers erachter dat politiehonden een favoriet doelwit waren van de vechtersbazen.

"Ik herinner me een voorval met een politiehond in de trein. Dat de politie naar binnen wilde voor drugscontrole, maar ze de deuren weer sloten. De agenten stonden buiten, de hond was binnen. Aangelijnd. Ja. Die is helemaal in elkaar getrapt. En wat ze ook weleens deden, ook heftig: een politiehond met een mes steken, zodat het beest hen zou aanvallen. Dan waren de agenten even afgeleid en kon de rest naar binnen sneaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag op Netflix: de meeslepende film 'Ultras' over de Napoli-hooligans

Wapens

Ook zelfgemaakte wapens waren geen uitzondering vroeger. Daar zaten soms best wat heftige attributen tussen. "Die ene gast waar iedereen het over had. Die twee houtjes had, met een ijzerdraadje ertussen. En die dan zo in één keer je pols eraf kon snijden."

Heftige verhalen, al liep het nooit fataal af. Zowel aan Utrechtste kant als door Utrechtse hooligans zijn nooit doden gevallen. Angst hebben de twee nooit gehad tijdens de gesprekken. "Het zijn gewoon normale mannen, zoals jij en ik, eigenlijk. Met ook kinderen. En die ook weleens flink naar de wc moeten als ze te pittig hebben gegeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Wanneer je tegen Neonazi's bent, sta je hier alleen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore