Coronastop

Wat te kijken? De bijna vergeten burenruzie

24 maart 2020 09:20
Een (toen nog) Oranje-nieuwkomer die het erg goed deed op het EK van 1992: Dennis Bergkamp

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag: Oranje speelt aartsrivaal Duitsland van de mat.

Bij Nederland - Duitsland denkt de voetbalfan al snel automatisch terug aan het WK van 1974, EK van 1988 of WK van 1990. Vanwege de verloren finale, de wraak via Marco van Basten en het ranzige spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler.

De Klassieker van de Europese landen deed altijd stof opwaaien. Maar het misschien wel mooiste duel tussen de twee buurlanden is bijna iedereen alweer vergeten. De groepswedstrijd op het EK 1992, in Zweden.

Oranje veegde de oosterburen met oogstrelend spel van de mat: 3-1.

Nederland speelde beter dan in 1974, 1988 en 1990 bij elkaar opgeteld. Zo vond ook sterspeler Marco van Basten.

"Ik speelde in 1992 eigenlijk beter dan in 1988. Alleen was ik 1988 beslissend in bijna elke wedstrijd", zou hij later zeggen.

Deksels Denen

Helaas zat er niet, zoals vier jaar eerder, een hoofdprijs in voor Oranje. In de halve finale legde Nederland het af tegen uiteindelijke winnaar Denemarken.

In de beslissende strafschoppenreeks miste Van Basten als enige en gingen de Denen door naar de finale tegen... Duitsland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore