Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Maandag werken

Joop Gall vanuit China: 'Een paar maanden opofferen, wat maakt het uit?'

19 maart 2020 14:27 Aangepast: 19 maart 2020 14:28
Joop Gall eerder dit jaar, toen hij even thuis was in Muntendam Beeld © Pro Shots / Andy Zuidema

Voetbaltrainer Joop Gall is terug in China. Maandag hoopt hij voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer op het veld te staan om training te geven. Gall bekijkt de gebeurtenissen in Europa met een mix van verbazing en boosheid.

De Groningse trainer, die eerder werkte voor onder andere FC Emmen en Go Ahead Eagles, werkt nu voor de voetbalschool in Zhengzhou. Een plaats op zo'n 1000 kilometer van Wuhan. Hij heeft de laatste maanden vooral online trainingen verzorgd. "We hebben de spelers een fysiek programma meegegeven, maar hebben ook online tactische trainingen gegeven. Bijvoorbeeld door beelden te laten zien van leeftijdgenoten uit Europa. Beelden van de Youth League."

Quarantaine

Zoals het nu lijkt, worden de trainingen maandag weer opgestart. Gall is na een quarantaine eindelijk terug in zijn Chinese woning. Hij is nu tweeënhalve week terug in China. De eerste twee weken na terugkeer moest hij in quarantaine blijven in een hotel. "Dat zijn hier de regels. Ook niet zo gek, want in China lijkt de uitbraak onder controle, maar uit Europa hebben ze al tientallen mensen binnengekregen met corona." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbaltrainer Gall verlaat China en is terug in Nederland

Toen het coronavirus uitbrak in China is Gall voor een aantal weken naar Nederland gereisd. "Ik wilde niet vluchten, maar er was gewoon niks te doen in China. Alles lag plat." Dat in Nederland niet alles plat ligt nu het virus ook ons land heeft bereikt, verbaast Gall wel. 

'Wordt een ramp'

"Toen ik zag wat er in China gebeurde heb ik al geroepen. 'Als dit virus Europa bereikt wordt het een ramp'. China heeft discipline en is er gewoon in geslaagd om 1,4 miljard mensen binnen te houden. Bij ons in Nederland lukt dat niet met 17 miljoen mensen. Dat is een verschil in karakter. Helaas is mijn voorspelling uitgekomen en vallen er nu veel doden. In China viel het aantal doden buiten Wuhan enorm mee, omdat er meteen is opgetreden."

IQ-lozen

Gall vindt het ook onbegrijpelijk dat sommige Nederlanders nog steeds niet doordrongen zijn van de ernst van de situatie. "Dat er nog mensen zijn die feestjes houden. De mensen die dat doen noem ik echt IQ-lozen. Ik snap dat echt niet. Is het zo erg om een paar maanden op te offeren voor de rest van je leven? Come on!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbaltrainer Gall hoopt dat hij weg kan uit China: 'Hou mijn hart vast'

Gall benadrukt dat hij geen viroloog is, maar kan wel goed vergelijken hoe beide landen het coronavirus te lijf gaan: "Ik vind het nogal wat, dat wij in Nederland gaan voor groepsimmuniteit. Het gaat namelijk wel gepaard met een flink aantal doden."

Onbegrip in China

Ook de Chinezen snappen volgens Gall weinig van de Nederlandse aanpak. "De baas van de Chinese tegenhanger van het RIVM heeft gezegd dat Nederland het verkeerd aanpakt. Hij denkt dat het virus veel te agressief is om het op deze manier te lijf te gaan." 

Ergens hoopt Gall dat de Nederlandse aanpak werkt. "Ik verbaas me erover dat er in Europa geen eenduidige aanpak is. Het is wel interessant om te zien wat nu uiteindelijk de juiste aanpak blijkt te zijn, maar het gaat natuurlijk wel over mensenlevens."

Niet naar huis

Zorgen over zijn eigen familie, die is achtergebleven in Muntendam, heeft hij niet. "Het enige wat ik echt vervelend vind is dat ik nu niet terug kan naar huis als er wat aan de hand is. Je komt Europa nu niet binnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese voetbalbond stelt start nationale competitie uit

Gall volgt de gebeurtenissen in Nederland op de voet, maar komt nog steeds weinig buiten. "Iedereen is hier nog heel voorzichtig. Ook als er straks weer getraind wordt, zal iedereen zich daarna weer zoveel mogelijk terugtrekken in zijn woning."

Mooi signaal

"Restaurants zullen open gaan, maar dan met één persoon per tafeltje. Zo start het normale leven weer beetje bij beetje op. Dat is ook goed. Maar we moeten wel voorzichtig blijven." Gall vindt de voorzichtige openstelling in China ook een mooi signaal naar de rest van de wereld. "Het laat zien dat het zware tijden zijn, maar dat het uiteindelijk weer goed kan komen. Het geeft hoop aan de wereld."

En als alles weer opengaat kan er ook weer gedacht worden aan voetbal. "Ik hoor net dat de Super League (de hoogste voetbalcompetitie van China) waarschijnlijk 18 april gaat starten", besluit Gall. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore