Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Coronavirus

'Sommige voetbalclubs komen in grote problemen'

18 maart 2020 15:47
Guido Albers (2e van links), samen met Rob Witschge (l), Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder (r) bij een thuiswedstrijd van Ajax in 2011. Beeld © Pro Shots / Ed van de Pol

Ook de voetbalwereld leeft in een shock sinds de uitbraak van het coronavirus. Competities liggen stil en het is niet duidelijk of en wanneer die worden hervat.

Voetballers en clubs verkeren in onzekerheid, maar ook voor spelersmakelaars zijn het bizarre tijden.

Dit is een periode waarin zaakwaarnemers normaal gesproken praten over transfers, nieuwe contracten of betere voorwaarden bij de huidige clubs voor hun cliënten. Maar ook die markt is tot stilstand gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Voetbaltrainer Gall verlaat China en is terug in Nederland

China

Guido Albers, van het kantoor Players United Management, heeft diverse grote namen in zijn stal. Donny van de Beek, maar ook oud-spelers als Wesley Sneijder, Kenneth Perez en Ronald de Boer.

Hij begeleidt eveneens de ex-Feyenoorders Giovanni van Bronckhorst en Graziano Pellè, die nu in China werken. Het land waar de coronavirus ontstond.

"Ik was daar in december en januari", zegt Albers. "Spelers en clubs in Nederland zeiden toen nog: 'het is maar een griepje'. Maar vervolgens hoorde ik in China: 'je moet weg, want het land gaat waarschijnlijk op slot'. Toen had ik wel door dat er meer aan de hand was."

Van Bronckhorst en Pellè zijn na een trainingskamp in Dubai nu terug in China, om volgens het Chinese beleid voor mensen die het land uit zijn geweest, een korte periode in quarantaine te verblijven. "Het gaat verder goed met ze", zegt Albers. Over een week begint voor de trainer en de spits de training.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Go Ahead Eagles vraagt uitkering aan voor spelers

Transfers

De zaakwaarnemer past zijn werkzaamheden aan de nieuwe realiteit aan. "Ik ben mijn voorbereidingen aan het treffen voor de zomer, maar ik houd wel rekening met de laatste ontwikkelingen. Clubs die het nu door de lockdown heel moeilijk hebben, val ik nu even niet lastig. Zij hebben al zorgen genoeg."

Er ontbreken namelijk inkomsten. Geen cash flow uit de verkoop van losse kaarten, geen inkomsten uit de horeca, geen nieuwe sponsorcontracten en veel minder uit merchandise. Albers: "Sommige gaan echt in grote problemen komen. En dat voelen wij ook. Als clubs minder of bijna geen geld meer hebben, gaan bepaalde transfers natuurlijk ook niet meer door."

"Maar denk ook aan de partijen die grof geld betaald hebben om het voetbal uit te kunnen zenden op tv", sluit Albers af. "Die krijgen te maken met opzeggingen van abonnees. Dus die kloppen straks misschien wel bij de clubs aan voor gemiste inkomsten. Het zijn onzekere tijden allemaal."

Deadline

De Europese competities en clubcompetities moeten op 30 juni klaar zijn. Die datum is niet voor niets gekozen, want spelerscontracten lopen meestel tot 1 juli. Daarna zijn voetballers transfervrij of kunnen ze in dienst van een andere club treden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hakim Ziyech, die op die datum officieel van Ajax naar Chelsea verkast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Grootste voetbaldivisies dreigen 4 miljard euro mis te lopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore