Coronastop

Wat te kijken? 'I luv Oranje!'

19 maart 2020 09:20 Aangepast: 19 maart 2020 09:22
De EK-kampioenen van 1988. Met van boven naar beneden, vlnr Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Erwin Koeman, Ruud Gullit, Hans van Breukelen, Adri van Tiggelen, Arnold Mühren, Berry van Aerle, Jan Wouters en Gerald Vanenburg Beeld © Pro Shots / Dppi

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag: het enige goud voor Oranje.

Na de euforie door de gewonnen halve finale tegen West-Duitsland was Nederland nog niet klaar op het EK van 1988. Oranje wilde na de verloren WK's van 1974 en 1978 nu eindelijk eens voor het goud gaan. En dus moest Rusland verslagen worden. Uitgerekend het enige land dat op dat toernooi Nederland wist te verslaan.

Van Basten

Dat was in de eerste groepswedstrijd gebeurd. Oranje was toen beter, creëerde de meeste kansen, maar verloor toch. Het verschil met de finale was alleen wel: Marco van Basten had nu een basisplaats.

Die had de topscorer van het EK 1988 in eerste instantie níet. Van Basten veroverde die en betaalde het vertrouwen van bondscoach Rinus Michels terug via vijf goals. Zijn laatste op dat toernooi was meteen een van zijn mooiste aller tijden.

Nederland greep het enige goud tot nu toe. Niet Johan Cruijff, niet Willem van Hanegem, maar de generatie van Ruud Gullit, huidig bondscoach Ronald Koeman en natuurlijk Van Basten.

Laatstgenoemde maakte later doodleuk bekend dat hij besloot zijn droomgoal zo binnen te schieten, omdat hij te moe was om iets anders te verzinnen.

Huldiging

Op YouTube is iemand zo vriendelijk geweest de hele EK-finale van 1988 in negen delen (!) te uploaden. Als je die uitgekeken hebt - let vooral op het grote verschil in tempo met de tijd van nu - is de huldiging een absolute aanrader.

Stel je voor: geen filmpjes of posts op social media, want het internet bestond nog niet. Er waren alleen een paar journalisten op het EK, die de spelers bij korte gelegenheden konden vertellen dat het toch wel erg leefde in Nederland. Vervolgens maakten spelers en staf met die beker een rondvaart in een stampvol en knotsgek Amsterdam...

Michels vatte het prachtig samen in soundbites, die het nog steeds goed doen op verjaardagen bij veertigplussers. "I luv Oranje. (...) Dit kunnen wij niet meer aan. Het is te veel. (...) Bedankt, en we zullen het nooit, nooit vergeten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore