EURO 2021

EK voetbal een jaar verplaatst

17 maart 2020 15:15 Aangepast: 17 maart 2020 17:41
Beeld © Getty Images

Het Europees kampioenschap voetbal begint niet op 12 juni 2020, zoals gepland. Vanwege het coronavirus is het EK een jaar uitgesteld, tot volgende zomer.

De UEFA besloot dat vandaag in overleg met 55 voetballanden. Het is niet haalbaar om het evenement te organiseren, nu veel Europese landen maatregelen hebben genomen tegen het coronavirus waardoor de competities stilliggen en reizen vrijwel onmogelijk is. Zoals het nu lijkt begint het EK van 2021 op 11 juni. In de zomer van 2021 stonden ook de eindronde van de Nations League, het EK vrouwenvoetbal en het WK voor clubteams op het programma. 

Champions League

Over de nationale clubcompetities is nog niets naar buiten gekomen. Volgens France Football zijn de Champions League en de Europa League tot nader order opgeschort, mogelijk worden deze competities in de zomer uitgespeeld. 

De UEFA wil proberen om het toernooi te voltooien voor 30 juni aangezien dan veel contracten van spelers en trainers aflopen. Volgens diverse media willen zij de Europa League finale op 24 juni spelen en de Champions League finale zou naar 27 juni gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'UEFA stelt Champions League en Europa League uit tot zomer'

Koeman: 'begrijpelijk'

Bondscoach Ronald Koeman zegt in een reactie op het verplaatsen van het EK: “Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt. In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet. Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het Coronavirus."

Toch is er ook teleurstelling: "Natuurlijk had ik liever een Europees Kampioenschap gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden voor het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden.”

Memphis

Voor Oranje-spits Memphis Depay is het uitstel goed nieuws. Hij is herstellende van een blessure en dreigde het EK te moeten missen evenals Steven Bergwijn en Donyell Malen. Zij hebben nu voldoende tijd om fit aan het EK te beginnen. 

International Arnaut Danjuma gaf in een interview met VTBL al aan dat hij voorstander is van het verplaatsen van het toernooi naar de zomer van 2021. Een extra toernooi in de winter zou een te grote belasting betekenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekerfinale uitgesteld, eredivisie moet 30 juni klaar zijn

Bekerfinale uitgesteld

De KNVB gaat op zoek naar een nieuwe datum voor de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht, die voor zondag 19 april op het programma stond. De bond heeft nu al besloten de eindstrijd te verplaatsen. Wanneer de competitie hervat kan worden is nog niet duidelijk. De bedoeling is wel om voor 30 juni klaar te zijn. Op die datum lopen veel contracten in de voetballerij af. Er wordt tot 6 april sowieso niet getraind.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore