Coronavirus

International Danjuma: 'EK liever volgend jaar zomer'

16 maart 2020 16:59 Aangepast: 17 maart 2020 16:19
Danjuma (rechts) snelt op Dele Alli van Tottenham Hotspur af Beeld © Pro Shots / SIPA USA

Arnaut Danjuma is na zeer lang blessureleed eindelijk weer voetballer. Als COVID-19 de Premier League niet had stilgelegd, had de 23-jarige aanvaller vanavond zijn rentree kunnen maken in de hoofdmacht van Bournemouth. De Oranje-international spreekt over het coronavirus, het verschuiven van het EK en de kansen voor Oranje.

"Mijn vader woont in het zuiden van Nederland. Van hem hoor ik van de maatregelen die zijn genomen en de gevolgen van het virus. Volle ziekenhuizen in Brabant, horeca en scholen moeten hun deuren sluiten... Het klinkt heel heftig allemaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister Slob: ' Scholen en kinderopvang tot en met 6 april dicht'

"Ook ik pas me aan hier in Bournemouth. Ik vermijd drukke plaatsen. Nu ga ik bijvoorbeeld niet meer naar de bioscoop en op rustige momenten naar het restaurant, als er bijna niemand zit. Die zijn hier nog wel open, ja. Dat is over een week misschien wel anders. De paniek gaat toenemen, ook in Engeland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Grote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus

"Ik leef zeker niet als een kluizenaar. Ik jog langs het strand en ga drie keer in de week naar de club, om verder te werken aan mijn herstel (Danjuma is net terug van een enkelblessure, red.). Daar doe ik oefeningen met een hersteltrainer. Ik zie alleen hem, de andere spelers niet. Die zijn ook voorlopig vrij."

EK

"Ik neem het zeer serieus. Ik heb de regels van de World Health Organisation gelezen. Ik weet wat ik wel en niet moet doen. De hersteltrainer en ik geven elkaar een boks, geen hand. Ik houd gepaste afstand bij mensen en overal bij de club staat desinfecterende handgel. Ik wil het natuurlijk zelf niet krijgen of overdragen aan een ander."

"Veel oefeningen kan ik gelukkig ook thuis doen. Daarvoor heb ik materiaal meegekregen van de club. Gewichten, elastiekbandjes... Ik heb een schema dat ik elke dag afwerk. Ik moet mijn lichaam onderhouden en daarnaast deed ik er toch al alles om op tijd fit te worden voor Bournemouth én het EK te halen. Daar krijg ik nu meer de tijd voor, vermoed ik, haha."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Directeur Eredivisie CV: 'Het EK moet uitgesteld worden'

"Als je het mij vraagt, speel ik het EK liever volgend jaar zomer, dan komende winter. Omdat spelers in dat laatste geval bijna geen vrij hebben gehad. Komende zomer moet er waarschijnlijk worden doorgespeeld, om de competities in te halen. Een eventueel EK in de winter erachteraan zal de spelers te veel belasten."

Oranje

"Ik ben precies nu weer wedstrijdfit. Ik zou vanavond (thuis, tegen Crystal Palace, red.) mijn rentree kunnen maken, maar dat klote-corona schopt alles in de war. Het is balen, maar als ik mijn oude niveau weer haal, zal ik ook weer bij het Nederlands elftal horen. Daar ben ik van overtuigd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Danjuma Groeneveld in UEFA's 'lijst van de toekomst'

"Wat we met dit Oranje zouden kunnen presteren op het EK? Ik sluit me aan bij de woorden van Frenkie de Jong: Nederland hoort bij de kanshebbers op de titel. Met dat vertrouwen moet je naar een toernooi afreizen, vind ik."

"Je moet meedoen, omdat je eerste wilt worden. Anders kun je net zo goed thuisblijven. En met deze spelersgroep behoort dat tot de mogelijkheden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

The Road to EK 2020 met Memphis: dit gaat heel goed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore