Coronavirus

Gehate Hopp nu de held van Duitsland: Trump tast mis

16 maart 2020 11:07 Aangepast: 16 maart 2020 11:19
Hopp wordt vaak belachelijk gemaakt in Duitse stadions, maar nu kan hij even niet meer stuk Beeld © Pro Shots / Witters

Een bijzonder verhaal uit Duitsland: Dietmar Hopp, eigenaar van Bundesliga-club Hoffenheim die het onlangs zwaar te verduren kreeg, wordt nu in Duitsland gezien als een held, omdat hij niemand minder dan Donald Trump de deur heeft gewezen.

Wat is er precies aan de hand? Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse president geprobeerd zou hebben het alleenrecht op een mogelijk vaccin voor het coronavirus te kapen. Woordvoerders van Trump ontkennen deze lezing, maar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Horst Seehofer, bevestigde later dit verhaal.

Inreisverbod

Een Duits bedrijf genaamd CureVac is bezig met het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen de dodelijke ziekte. Trump kreeg daar lucht van en probeerde het bedrijf zo ver te krijgen het vaccin alleen aan Amerika te verkopen.

Ook werden medewerkers van CureVac benaderd om de overstap naar de Verenigde Staten te maken. Opmerkelijk, omdat Trump zelf onlangs een inreisverbod voor EU-inwoners invoerde. De president zei dat de EU 'te weinig gedaan had' om het virus in te dammen en ging daarom over tot deze drastische maatregel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump verbiedt vliegreizen van Europeanen naar VS om corona

Vandaag werd bekend dat Hopp een stokje voor de poging van Trump heeft gestoken. Hopp heeft tachtig procent van de aandelen van CureVac in handen en kan zo'n beslissing nemen.

Komt die naam u bekend voor? Dat kan, want Hopp was nog niet zolang geleden de kop van jut voor veel Duitse voetbalfans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Het verhaal achter de haat bij Duitse fans jegens Hopp en de DFB

De haat jegens Hopp zorgde er zelfs voor dat de wedstrijd Hoffenheim - Bayern München doodbloedde. Spelers van beide partijen speelden elkaar uit protest de bal toe, zonder gevaar te stichten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bundesliga van slag na bizarre taferelen bij Hoffenheim - Bayern

Ondanks dat de verhalen over de poging van Trump worden afgedaan als 'onwaar', reageerde Hopp zelf al wel op de recente gebeurtenissen: "Als we erin slagen een effectief vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, hopelijk gebeurt dat snel, dan zal dat vaccin niet alleen mensen in de regio, Duitsland of Europa bereiken, kunnen helpen en beschermen - maar heel de wereld. Solidair zijn", verklaarde hij tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hopp wordt daarom nu op handen gedragen in Duitsland. Dat is wel eens anders geweest...

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duel Union-Wolfsburg stilgelegd na opnieuw beledigen Hopp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore