Coronastop

Wat te kijken? De halve finale die 'een finale' was

16 maart 2020 12:26 Aangepast: 16 maart 2020 17:37

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag nummer drie: de afrekening met West-Duitsland.

Nederland gaf na de succesvolle toernooien van 1974 en 1978 niet of nauwelijks meer thuis op EK's of WK's. De verwachtingen voor het toernooi in 1988 waren dan ook niet groots.

Voortekenen

Terwijl de signalen vooraf best goed waren. PSV won dat jaar de Europa Cup I (voorloper Champions League), Ajax stond in de (uiteindelijk verloren) finale van de Europa Cup II. Die twee clubs vormden de basis van het elftal van bondscoach Rinus Michels, dat voor een onvergetelijke sportzomer zou zorgen.

Daarnaast hadden 'we' de beschikking over 'de twee van Milaan'. De sterspelers Ruud Gullit en Marco van Basten. Na het succesvolle EK zou dat aantal worden uitgebreid naar drie, met ook Frank Rijkaard in Milanese dienst.

West-Duitsland

Oranje haalde met wat geluk de halve finale. Geluk, omdat de winnende van Wim Kieft tegen Ierland vanwege een buitenspelsituatie zomaar afgekeurd had kunnen worden. Was de VAR er toen al geweest, dan had Nederland toen al de terugreis kunnen boeken.

In de halve finale was thuisland West-Duitsland de tegenstander. Die pot leefde nogal, op z'n zachtst gezegd. Vanwege het oorlogsverleden, omdat het buurlanden betrof én omdat Nederland telkens maar niet wist te winnen van de Duitsers.

Na de pijnlijk verloren WK-finale van 1974 stond Oranje nog zes keer tegenover de oosterburen en nooit meer werd er gewonnen. De druk stond er dus nogal op in 1988.

Nederland speelde op het scherpst van de snede, deelde uit, incasseerde en won. Dankzij een prachtige sliding-goal van de niet te stoppen Van Basten.

Michels, die Oranje veertien jaar eerder op het WK ook al leidde, sprak over 'het einde van het gezever van 1974'.

Adri van Tiggelen had het over 'de dikke nekken die waren afgestraft' en Ronald Koeman veegde zijn kont af met een Duits shirt. Om maar aan te geven hoeveel de zege op West-Duitsland los maakte...

'De finale'

De hele wedstrijd staat (in delen), op Youtube. Kijk en oordeel zelf of de gegeven penalty's terecht waren, of sommige Duitsers zich echt 'aanstelden' en of het commentaar objectief genoeg was...

En of Michels terecht sprak over de halve finale, die eigenlijk 'een finale' was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore