Coronastop

Wat te kijken? Oranje in de finale die het 'niet mocht winnen'

15 maart 2020 09:47
Dick Nanninga (links) heeft de gelijkmaker gescoord tegen Argentinië, rechts juicht Jan Poortvliet met hem mee Beeld © Pro Shots / Voetbal International

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag nummer twee: het Nederlands elftal in 'een vuile oorlog'.

Zo werd het staatsterrorisme van Jorge Videla genoemd, dictator in Argentinië, ten tijde van het WK van 1978 dat in zijn land werd gespeeld.

Geen Cruijff en Van Hanegem

Oranje had zich geplaatst en ging, ondanks Nederlands protest tegen deelname. Johan Cruijff en Willem van Hanegem, de grote sterren en uitblinkers op het WK van 1974, gingen níet.

Cruijff mocht niet van zijn vrouw, zo ging het verhaal. In 2008 kwam er een verklaring bij: de legendarische nummer 14 zou niet gegaan zijn, uit vrees voor zijn gezin.

Een jaar voor het WK in Argentinië kreeg Cruijff namelijk te maken met een ontvoeringspoging. Om - naar verluidt - zijn familie niet alleen te laten, besloot hij thuis te blijven. Van Hanegem haakte af, omdat hij 'het niet op kon brengen'.

Andere Tijden

Oranje werd dus weinig kansen toegedicht. Vanwege het ontbreken van Cruijff en Van Hanegem, maar ook omdat volgens velen toch al vaststond wie het toernooi zou winnen: het thuisland van dictator Videla, Argentinië.

Maar Nederland haalde de eindstrijd wél. Argentinië was - zoals voorspeld - de tegenstander. Oranje zou de tweede WK-finale op rij verliezen in een wedstrijd die 'niet te winnen viel', zoals ooggetuige Jack van Gelder het omschreef.

Andere Tijden Sport maakte er een prachtige documentaire over.

'Bloedneus'

Dan de finale zelf. Die was hard en vervelend. In een met meer dan 70.000 Argentijnen (!) gevuld stadion hadden bijna alle Oranje-spelers na afloop 'een bloedneus', zei Rob Rensenbrink er later over. "Die gasten sloegen je voortdurend op je bek."

Legendarisch is natuurlijk zijn bal op paal, vlak voor tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oud-profvoetballer Rob Rensenbrink (72) overleden

De vraag is wat de toch al zwaar geïntimideerde scheidsrechter had gedaan, als die bal doel had getroffen. "Dan had hij net zolang laten doorspelen tot hij Argentinië een penalty had kunnen geven", vertelde Rensenbrink later.

Op YouTube staat de hele tweede helft (plus verlenging). Kijk en oordeel zelf, of Nederland daar had kunnen winnen.

Later kwamen meer verhalen naar buiten over dat 'vuile' WK.

Bijvoorbeeld dat de Oranje-spelers zich kapot verveelden, omdat ze in een heel saai trainingskamp moesten verblijven. Een van die spelers was Jan Boskamp. Hij zal deze dagen daar vaak aan terugdenken...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore