coronastop

Wat te kijken? Oranje op het WK van 1974!

14 maart 2020 10:01 Aangepast: 14 maart 2020 11:05
Pro Shots / Imago Beeld © De onlangs overleden Rob Rensenbrink op het WK van 1974 tegenover een Argentijn

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene fantastische wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag de eerste: het Nederlands elftal op het WK van 1974.

De generatie van onder anderen Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Johan Neeskens en Rob Rensenbrink ging op dat toernooi de geschiedenisboeken in.

Niet omdat Oranje het WK won, helaas niet. De finale tegen West-Duitsland ging jammerlijk verloren: 2-1. Het Nederlands elftal veroverde dan niet de wereldbeker, maar wel de harten van voetbalfans over heel de wereld.

De nu beroemde pressing van Liverpool? Het positiespel van Barcelona? De overlap tussen backs en buitenspelers bij Bayern München? Oranje deed het allemaal al in 1974. Kijk maar naar hoe de Nederlandse voetballers Argentijnen en Brazilianen afjoegen op een manier die nog nooit was vertoond.

"Wij noemden het geen zes secondenregel", legde Oranje-international van toen Wim Rijsbergen later uit in een documentaire. "Maar we hadden de bal meestal wel binnen vier seconden terug. Wij hadden wel een andere regel. Omdat we met zoveel risico speelden, moesten we de bal hebben, óf een vrije trap veroorzaken. Dat was de regel."

'Totaalvoetbal'

Nederland won er geen prijs mee, maar nog steeds praat de wereld over dat beroemde 'totaalvoetbal'. Op YouTube staan genoeg wedstrijden en korte documentaires om lekker terug te kijken.

Speciale aandacht voor de halve finale tegen Brazilië, volgens sommigen de 'hardste voetbalwedstrijd ooit'. Oranje kon namelijk niet alleen 'totaalvoetbal' spelen, maar ook 'total loss-voetbal', als dat nodig was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore