Champions League

Treedt titelhouder Liverpool in voetsporen Real Madrid?

11 maart 2020 09:46
Kunnen Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk vanavond hun spierballen laten zien in de return tegen Atlético Madrid Beeld © Pro Shots / Zuma Press

De Champions League winnen, is natuurlijk prachtig. Maar 'De Cup met de Grote Oren' prolongeren, is 'a different koek', zoals Louis van Gaal het zou zeggen. Daar kunnen de vorige winnaars over meepraten. Nu titelhouder Liverpool op de rand van uitschakeling staat, rijst de vraag: hoe verging het de voorgangers van de Reds?

Real Madrid

De Koninklijke deed z'n bijnaam de laatste seizoenen nogal eer aan. In 2018, 2017 en 2016 werd Real Madrid de beste van Europa. Het kan dus wel degelijk, de Champions League-titel prolongeren. De Spanjaarden hebben Liverpool het allerbeste voorbeeld gegeven. Hoewel... Vorig jaar ging de titelhouder er nogal hard af. Dat was toen Ajax een bizar hoog niveau haalde en Real alle hoeken van het veld liet zien: 1-4.

FC Barcelona

De trotse winnaar van 2015 werd het seizoen erop gestuit door knokmachine Atlético Madrid. In Catalonië wist Barça nog met 2-1 te winnen. De return van deze kwartfinale, in het prachtige en inmiddels gesloopte stadion-Vicente Calderón, werd een prooi voor de bloeddorstige bende van trainer Diego Simeone. Nota bene Antoine Griezmann, nu speler van FC Barcelona, velde met twee goals het vonnis: 2-1.

Real Madrid

In 2014 had de Champions League eveneens een Spaanse winnaar. Zes jaar geleden was het ook al de beurt aan Real, dat zich toen voor het eerst in twaalf jaar (!) tot de beste van Europa mocht kronen. Om maar aan te geven dat titelprolongatie op het allerhoogste niveau zeer zeldzaam is. In de editie van 2014/'15 werd De Koninklijke in de halve finales uitgeschakeld door Juventus, mede dankzij doelpunten van ex-Real-spits Álvaro Morata.

Bayern München

Arjen Robbens 'revenge' van 2013 kreeg in 2014 geen passend vervolg. De Nederlander bezorgde zijn Bayern München zeven jaar geleden de eindzege, nadat hij een seizoen eerder de grote schlemiel was geweest in de verloren Champions League-finale van 2012, tegen Chelsea. Robben had tegen de Blues namelijk een cruciale penalty gemist. In 2013 was het dan wel eindelijk raak, voor hem en voor Bayern. Hij scoorde de winnende in de eindstrijd tegen Borussia Dortmund: 1-2. In 2014 was de halve finale het eindstation. De uiteindelijke winnaar Real Madrid was over twee duels veel te sterk: 1-0 en 0-4.

Uitschakeling dreigt voor Reds

Liverpool moet vanavond in de achtste finales van de Champions League tegen Atlético Madrid een 1-0 achterstand uit de eerste wedstrijd zien goed te maken. Dat wordt op het eigen Anfield een helse opgave.

Het gebeurde eerder dat de titelhouder al in de achtste finales werd uitgeschakeld (zie boven, Real Madrid - Ajax, vorig seizoen). Liverpool hoeft zich wat dat betreft niet te schamen, mocht het misgaan tegen Atlético.

Chelsea

Trouwens; zo bont als competitiegenoot Chelsea kunnen de Reds het al niet meer maken. De winnaar van 2012 werd het seizoen erop al in de groepsfase uitgeschakeld.

Titelprolongatie in de Champions League komt overigens zelden voor. Vóór 2017 (toen Real Madrid de cup weer greep) was het zelfs nog nooit voorgekomen. Real besloot daarop in 2018 weer doodleuk toe te slaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore