Ga naar de inhoud
Interview

Nederlands talent droomt van Barça 1: 'Ineens zat ik naast Messi'

Xavier Mbuyamba maakte afgelopen zomer de overstap van MVV naar FC Barcelona. Een enorme stap, maar hij doet het goed in Catalonië. De 18-jarige verdediger heeft zelfs al mogen ruiken aan het grote werk. "Bijzonder om tussen die grote namen te staan."

In november kwam het telefoontje dat de Nederlandse verdediger verwacht werd op de training van het eerste. Een dag die hij niet snel zal vergeten. "Anderhalf jaar geleden had ik dit niet durven dromen, maar nu is het werkelijkheid. Natuurlijk is het prachtig om tussen al die grote jongens te mogen staan, maar je moet wel gewoon je ding blijven doen", zegt Mbuyamba in gesprek met VTBL. 

Nederlands
Lees ook:
Nederlands talent traint voor het eerst mee met selectie FC Barcelona

Trots

Bij het eerste werd hij opgevangen door landgenoot Frenkie de Jong. "Hij nam me die dag een beetje mee en zei dat ik gewoon mijn ding moest doen. Dat heb ik gedaan. Het was een rustige training, maar ik merkte dat ik prima mee kon en heb me goed staande gehouden."

In de kleedkamer zitten met jongens als Lionel Messi en Antione Griezmann was wel een bijzondere ervaring. "Ik zat naast Marc-André ter Stegen en Messi. Toen heb ik wel even een paar foto's gemaakt op Snapchat en naar vrienden gestuurd haha. Die waren allemaal erg trots."

Droomtransfer:
Lees ook:
Droomtransfer: 17-jarige Nederlander naar FC Barcelona

Slagen

Maar Mbuyamba is niet alleen naar Barcelona gekomen om te genieten, hij wil slagen. "Het bevalt erg goed. Ik speel alles in de onder 19 en ben daar één van de stabiele factoren. Voor mij is het belangrijk om nu zoveel mogelijk mee te mogen trainen bij Barcelona B en daar minuten te maken op een hoger niveau."

In de toekomst hoopt de Nederlander een vaste plek in het eerste te krijgen. "Natuurlijk verwacht ik niet dat ik er volgend jaar sta. Ik ga eerst naar Barcelona B en wil daar een goed seizoen draaien en veel met het eerste meetrainen. Ik hoop binnen twee jaar definitief bij de selectie aan te kunnen sluiten."

Nederlandse top

Mbuyamba speelde al sinds zijn negende bij MVV, maar is nooit opgevallen bij Nederlandse topclubs. Best vreemd, vindt hij zelf. "Het is raar dat die nooit zijn gekomen, maar hetzelfde geldt voor de KNVB. In november 2019 ben ik voor het eerst opgeroepen. De staf zei toen direct dat ze het vreemd vonden dat ik nooit eerder ben opgevallen. Pas toen ik bij Barcelona speelde viel ik ineens op, dat is bijzonder."

Zeker wanneer je bedenkt dat de verdediger niet alleen bij Barcelona op het lijstje stond. "Ik zou eigenlijk naar Chelsea gaan, zij kwamen namelijk als eerste. Maar door een transferban konden zij mij niet contracteren. Toen is de keuze uiteindelijk gevallen op FC Barcelona."

Nederlands
Lees ook:
Nederlands toptalent in Dortmund: 'Als ik het niet haal, ligt het aan mijzelf'

Keuken Kampioen Divisie

Al op zijn zestiende stond hij in het eerste van MVV. Gek genoeg had hij bij die club geen contract. "Ze boden mij pas een contract aan zodra er interesse uit het buitenland kwam, maar dan ga ik natuurlijk niet meer tekenen. Ik geloof wel dat ze het in mij zagen zitten, maar bij MVV geven ze jeugdspelers nu eenmaal geen contract en ik was pas eerstejaars A."

Droom

Na een stage bij Chelsea wist hij dat een hoger niveau hem goed zou doen. "Ik trek me heel snel op aan het een hoger niveau. Bij Chelsea begon ik de week bij de onder 18 en aan het einde van de week trainde ik mee met onder 23. Hoe hoger het niveau, hoe beter ik werd."

Zijn droom is nu slagen bij FC Barcelona en alle seinen staan op groen. "Ik heb een vierjarig contract en het leven bevalt me goed hier. Ook het op mezelf wonen gaat prima. Ik ga er alles aan doen om hier te slagen!"