Ga naar de inhoud
Achtergrond

'Wanneer je tegen Neonazi's bent, sta je hier alleen'

Chemnitzer FC staat op een 13e plek in de 3. Liga in Duitsland. Op zich dus geen club om over te schrijven, toch is het dat wel. De club is namelijk berucht, omdat zij veel last hebben van neonazi's op de tribune.

In maart 2019 kwam de club zeer negatief in het nieuws wegens een herdenkingsdienst rondom een thuiswedstrijd voor de overleden Thomas Haller. Haller was fan van de club, maar voornamelijk bekend als oprichter van de Hooligans, Nazi's, Racisten (HooNaRa). 

Voor de overleden Nazi werd een minuut stilte gehouden, werd een speech gehouden door de stadionspeaker en werd er droevige muziek gespeeld. Dat schoot in Duitsland in het verkeerde keelgat, aangezien weinig mensen sympathie hadden voor Haller. 

Ontslag

Daniel Frahn was destijds aanvoerder van Chemnitzer FC. Na een doelpunt toonde hij een shirt wat verwees naar de overleden hooligan en Nazi. De club kwam hierdoor in een nog slechter daglicht en de aanvoerder werd ontslagen. Later gaf hij aan erg veel spijt te hebben van zijn daad.

De sportief directeur die hem ontsloeg was Thomas Sobotzik. Hij kwam met zijn daad in actie tegen de Nazi's. Dit kwam hem uiteindelijk zelf op ontslag te staan. Hij ging in tegen de rechtse fans en zijn situatie werd vervolgens onhoudbaar. Het toont aan hoe erg de situatie rondom de club is.

 

Regenboogvlag

Een ander voorbeeld is een supporter die een regenboogvlag ophing in het stadion als teken van vrede. De fan die dat deed werd vervolgens bedreigd, moest verhuizen naar een andere woonplaats en de vlag is nu niet meer in het stadion te zien.

Imago

Inmiddels wil Chemnitzer werken aan het slechte imago, maar dat valt niet mee. "De normale fans doet het pijn, maar zij hebben geen groep achter zich die zeggen: 'We vinden het ook vreselijk dat hier 200 Neonazi's in het vak staan.' Diegene die dat roept staat alleen", aldus Philip Schlaffer tegenover Sportshau, die zich inzet tegen de Nazi's. 

De club heeft nu 'Values ​​and Fan Work' in het leven geroepen. Daarbij hebben zij zelfs een anti-racisme officier aangenomen: Daniel Maass. Al is het nog maar de vraag hoe lang hij aanblijft. Hij geeft geen interviews meer en staat onder grote druk van de rechtse fans. De nieuwe fanvertegenwoordiger heeft al aangegeven tegen zijn beleid in te gaan. Kijkend naar het verleden is de kans groot dat de fans het gaan winnen, hoe treurig dat ook is.