100 dagen tot EK

De staat van Oranje: zó begint Koeman aan EK

04 maart 2020 08:00 Aangepast: 04 maart 2020 09:32
Beeld © Jerry Lampen

We zitten vandaag precies honderd dagen voor de start van het EK. Als we ons niet vergissen, begint bondscoach Ronald Koeman zó op 14 juni aan de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. Hoe staat de beoogde basis er momenteel voor?

Jasper Cillessen

Keerde afgelopen weekend terug in de basis van Valencia, na een afwezigheid van bijna drie maanden. Tegen Real Betis (2-1) zege viel de 30-jarige Nijmegenaar niet in positieve of negatieve zin op. Maar ja, wat er ook gebeurt, Cillessen zal het doel verdedigen op het EK. Omdat de echte, zware concurrentie ontbreekt. En omdat Koeman graag aan dezelfde mensen veel vertrouwen geeft. Of Marco Bizot moet hem, door zijn geweldige vorm, nog aan het twijfelen brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bizot na verlies van zijn vader: 'Dit was een bizarre week'

Denzel Dumfries

Sinds de rechtsback de aanvoerdersband draagt in Eindhoven, pakt de Rotterdammer nog meer zijn verantwoordelijkheid. Dumfries (23) gaat altijd voorop in de strijd, doet ook zijn zegje in moeilijke tijden en heeft dit seizoen net zoveel gescoord als PSV-aanvaller Mohamed Ihattaren: 6 keer. Zijn voeten mogen dan (naar eigen zeggen) 'te hard' zijn, als opstomende rechtervleugelverdediger blijft hij een nuttige en hardwerkende bliksemafleider.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dumfries aast op record meeste doelpunten als verdediger

Matthijs de Ligt

Koeman voorspelde een jaar geleden dat Matthijs de Ligt zal uitgroeien tot de 'beste verdediger van de wereld'. Ook toen de 20-jarige man uit Leiderdorp niet meteen in de basis begon bij Juventus, bleef de bondscoach hem kalmpjes opstellen bij Oranje. Sneeuwvlokje heeft zoveel vertrouwen in De Ligt, dat de mandekker echt niet zomaar uit zijn elftal verdwijnt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De Ligt over negatieve berichten: 'Oh hij speelt niet, wat gebeurt er nu?!'

Virgil van Dijk

Is geen enkel vraagteken meer. Samen met De Ligt vormt de aanvoerder van het Nederlands elftal de schier onneembare vesting vlak voor doelman Cillessen. Het is toch lang geleden dat Oranje twee van zulke toppers centraal achter in de verdediging had staan. Extra voordeel: Liverpool is in maart al kampioen. Genoeg tijd voor Virgil om zich in alle rust voor te bereiden op het EK, op de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne op 14 juni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Virgil van Dijk kan nieuw contract van 60 miljoen euro tekenen'

Daley Blind

Het is sowieso al prachtig dat hij op het EK aanwezig zal zijn. Want daar zag het toch lang niet naar uit. De 29-jarige Amsterdammer viel in december uit met een ontstoken hartspier, maar meldde zich snel weer in de basis van Ajax. Worstelt sindsdien wel met zijn vorm, getuige ook zijn aandeel in de 0-2 nederlaag tegen AZ. Heeft echter eerder bewezen onverstoorbaar te kunnen zijn, ook als linksback in Oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ajax in crisis, wie had dat drie maanden geleden gedacht?

Davy Pröpper

Marten de Roon heeft Koeman nooit in de steek gelaten. Maar er is een reden waarom de middenvelder van Atalanta Bergamo in zijn laatste acht interlands telkens werd gewisseld. In de laatste EK-kwalificatiewedstrijd (Estland-thuis, 5-0) viel bovendien op zijn positie concurrent Davy Pröpper, die ook alles speelt bij zijn club Brighton, in zeer positieve zin op. Het ontlokte bij tv-analist Marco van Basten de volgende bijzondere uitspraak.

Georginio Wijnaldum

Schreeuwde bij Feyenoord al van de daken dat hij een echte nummer tien is. Het duurde even, maar Nederland raakte overtuigd. Vooral in Oranje staat er geen maat op de aanvallende middenvelder die Wijnaldum toch echt blijkt te zijn.

In zijn laatste twaalf interlands scoorde de 29-jarige Rotterdammer tien (!) keer. Dat zijn Lionel Messi-achtige cijfers. Bij Liverpool bekleedt hij een andere rol en ligt zijn productie beduidend lager. Maar reken maar dat Koeman de naam van zijn reserveaanvoerder als een van de eersten op het wedstrijdformulier zet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wijnaldum: 'Ik zei altijd dat ik voor Ajax was'

Frenkie de Jong

Zal zich over een paar weken dolgelukkig bij Oranje melden. De middenvelder kan dan eindelijk weer in zijn favoriete rol kruipen. Bij Barcelona wordt hij misbruikt als een hangende linkeraanvaller. Omdat Frenkie alles kan, doet hij het niet eens onbehoorlijk op die plek. Maar logisch dat De Jong (22) liever een centrale positie bekleedt. Want daar is hij van nog meer waarde. Koeman kan zich in zijn handjes knijpen met een tot op het bot gemotiveerde De Jong, die met Barça momenteel in een felle titelstrijd is verwikkeld met Real Madrid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Playercam: Frenkie de Jong tijdens El Clásico

Steven Bergwijn

De concurrentie op deze plaats in het Nederlands elftal is misschien wel het hevigst. Calvin Stengs, Mohamed Ihattaren, Steven Berghuis, niet de minsten kunnen op deze positie uitstekend uit de voeten. Toch is het aannemelijk dat Steven Begwijn het vertrouwen krijgt van Koeman. Omdat de bondscoach nu eenmaal zo te werk gaat en omdat de 22-jarige Amsterdammer het nu niet bepaald verkeerd doet bij Tottenham Hotspur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

STEVEN BERGWIJN opent de score voor Tottenham ‼ ‼ ‼ ‼

Memphis Depay

We moeten er toch zo langzaam vanuit gaan dat Memphis het gaat halen. Of hij een medisch wonder is of veel te veel risico neemt; de 26-jarige aanvaller doet er in ieder geval alles aan om op 14 juni aan zijn eerste EK met Oranje te beginnen. Koeman gaf onlangs aan serieus rekening te houden met een scenario mét én zonder Memphis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

The Road to EK 2020 met Memphis: dit gaat heel goed

Ryan Babel

De enige plek waarover Koeman echt zal twijfelen. Niet op basis van beschikbaarheid, maar op basis van vorm. Ryan Babel kent namelijk niet de allerbeste fase bij Ajax op dit moment. Toch zal de bondscoach de 33-jarige aanvaller niet zomaar laten vallen. Omdat Koeman ook ervaring en leeftijd nodig heeft en omdat Babel in Oranje een totaal andere rol heeft. Mocht hij ook in het Nederlands elftal steeds meer steken laten vallen, dan staat er met Quincy Promes een uitstekende vervanger te trappelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Koeman laat selectie van Oranje op EK nagenoeg intact

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore