Achtergrondverhaal

Het verhaal achter de haat bij Duitse fans jegens Hopp en de DFB

03 maart 2020 10:39 Aangepast: 03 maart 2020 10:40
Beeld © Getty Images

Afgelopen weekend was de wedstrijd tussen Bayern München en Hoffenheim hét onderwerp van gesprek. De fans van Der Rekordmeister misdroegen zich richting Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp en de Duitse bond (DFB). De spelers besloten daarop niet verder te voetballen.

Maar waar komt die haat jegens Hopp en de DFB eigenlijk vandaan? Want de actie van de fans uit München staat niet op zichzelf. Ook bij FC Köln waren er acties en Borussia Dortmund-fans mogen zelfs de komende twee jaar niet meer aanwezig zijn bij Hoffenheim. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizar: Hoffenheim en Bayern stoppen met voetballen na wangedrag uitfans

Hopp

Voor de Duitse fans is Hopp het gezicht van de commercialisering van het voetbal. Hopp is stinkend rijk en is eigenaar van het bedrijf SAP. Hij bracht met zijn geld Hoffenheim naar de Bundesliga. In Duitsland geldt een 50+1 regel, die regel houdt in dat investeerders niet meer dan 49% van de aandelen mogen hebben. Voor Hopp werd een uitzondering gemaakt, hij bezit momenteel 96% van de aandelen. 

Dat gaat er bij veel fanatieke fangroepen niet in. Met name de fans van Dortmund keren zich al jaren tegen de eigenaar van Hoffenheim. Vorig jaar kregen zij daar een voorwaardelijke straf voor, die nu is omgezet in een definitieve straf. Dat ondanks een belofte van de DFB om niet meer collectief te straffen. Dat is de reden dat de ultra's van Bayern München in actie kwamen. Het was een actie die niet enkel op Hopp was gericht, maar ook tegen de bond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bundesliga van slag na bizarre taferelen bij Hoffenheim - Bayern

Racisme

De spelers van Bayern en Hoffenheim kwamen afgelopen zaterdag met een duidelijk statement richting de fans, een goede zaak vindt men in Duitsland. Maar er is ook kritiek. Want waar bij beledigingen aan het adres van Hopp gestopt werd met spelen, gaat het bij racisme vaak gewoon door.

Zo kreeg Hertha BSC-speler Jordan Torunarigha op bezoek bij Schalke te maken met racisme. De scheidsrechter greep niet in en uiteindelijk kreeg de aanvaller zelfs zijn tweede gele kaart nadat hij zijn emoties niet meer onder controle had. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hertha-speler kan emoties na apengeluiden niet beheersen en krijgt rood

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore