Voetbal

Bundesliga van slag na bizarre taferelen bij Hoffenheim - Bayern

29 februari 2020 19:32 Aangepast: 29 februari 2020 20:28

Er is grote consternatie in het Duitse voetbal ontstaan na het bizarre slot van het duel in de Bundesliga tussen Hoffenheim en Bayern München (0-6), waarin de spelers van beide elftallen na twee onderbrekingen elkaar in de slotfase de bal demonstratief in de voeten speelden. Aanleiding tot de consternatie waren aanhoudende en zware beledigingen aan het adres van de 79-jarige Dietmar Hopp, eigenaar van Hoffenheim.

"Dit is niet meer te accepteren", zei bijvoorbeeld Christian Seifert, de baas van de overkoepelende organisatie van het Duitse voetbal. Hopp is wel vaker het doelwit van rivaliserende fanclubs, die hem verwijten met veel geld van het onbeduidende Hoffenheim een subtopper in de topklasse te hebben gemaakt. "Voor het gedrag van deze fans is geen enkel excuus", aldus Seifert. "Wat vandaag is gebeurd zie ik als een dieptepunt."

Complimenten

Wel deelde hij complimenten uit. "Verreweg de meeste supporters, alle voetballers, de scheidsrechter en de officials van Bayern hebben zich voorbeeldig opgesteld en zich solidair verklaard met Hopp. Ze hebben duidelijk gemaakt dat er in het Duitse voetbal geen plaats is voor haat en dat ze onder deze omstandigheden niet willen voetballen." Karl-Heinz Rummenigge, topman van Bayern, sprak van een zwarte zaterdag: "Met alles wat in onze macht ligt zullen wij de schuldigen opsporen."

Duidelijk gebaar

Trainer Hansi Flick van Bayern verwees naar alle goede doelen, waaraan Hopp ook een groot deel van zijn miljarden besteed. "Elke gek die zo tekeer gaat tegen Hopp heeft waarschijnlijk wel een familielid die door deze man is geholpen." Dat de spelers de laatste fase weigerden normaal te voetballen was volgens Alfred Schreuder "een meer dan duidelijk gebaar."

Dat terwijl de dag voor Bayern zo mooi begon. Met het Nederlandse talent Joshua Zirkzee voor de eerste keer in de basis rolde de club het Hoffenheim van coach Alfred Schreuder volledig op. Met een doelpunt en meerdere goede acties droeg Zirkzee bij aan de overwinning.

Zirkzee

Zirkzee, in de spits de vervanger van de geblesseerde topscorer Robert Lewandowski, baarde in december opzien bij Bayern door twee keer in de slotfase in te vallen en twee keer een min of meer beslissend doelpunt te maken. Zirkzee verruilde in 2017 de opleiding van Feyenoord voor die van Bayern.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zirkzee draagt met treffer bij aan monsterscore Bayern

Na 33 minuten leidde Bayern al met 4-0, waarbij Zirkzee de derde treffer voor zijn rekening had genomen. Ook Serge Gnabry, Joshua Kimmich en Philippe Coutinho scoorden. Na de hervatting scoorden nogmaals Coutinho en Leon Goretzka. Zirkzee speelde het hele duel.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore