Spelers spreken zich uit

Racisme in het voetbal: 'Ook zijn vader bleef kankeraap, kankeraap roepen'

29 februari 2020 10:34 Aangepast: 29 februari 2020 11:35
Shanice van de Sanden en Denzel Dumfries. Beeld © ANP

Nederlandse voetballers krijgen regelmatig te maken met racisme. En ouders geven daarbij vaak niet het goede voorbeeld. "Ze zei: ik hoop dat ze dat jochie bij de apen achterlaten."

NRC sprak met 17 voetballers, van amateurspelers tot profs, die 'niet langer zwijgen' over racisme. Zij kregen verwensingen naar hun hoofd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lyon gaat racisme keihard aanpakken

En die opmerkingen komen óók van de ouders. "Daar stond een jochie van een jaar of acht. 'Kankeraap, aap, aap', riep hij. Naast hem stond zijn vader. Die riep ook: 'aap, aap'", vertelt PSV-aanvoerder Denzel Dumfries.

'Hoop dat hij bij de apen achterblijft'

Hij vertelt ook over 'een belangrijk persoon' bij een club waar hij speelde. Die vroeg of hij mee ging doen aan de intocht van Sinterklaas, als Zwarte Piet. "En daarna vroeg hij aan de masseur: kijk je uit dat je de zwarte huid er niet af masseert."

Oranje Leeuwin Shanice van de Sanden vertelt over een voorval in haar jeugd. Haar broertje ging mee met een schoolreisje, toen een moeder zei: 'ik hoop dat die donkere jongen bij de apen achterblijft'.

Deze jeugdspelers maken ook statement tegen racisme

In november hielden veel voetballers een minuut stilte tegen racisme.

Volgende generatie

Heracles-speler Cyriel Dessers werd als jongetje van 12 uitgescholden vanaf de tribune. "'Zwarte', riepen ouders van de tegenstander." Hij besloot ze terug te pakken: na een goal gleed hij juist op z'n knieën langs die ouders.

Dat de spelers zich nu uitspreken, doen ze juist voor de volgende generatie. Ajax-speler André Onana: "We doen het voor de generatie van mijn zoon. Mijn generatie gaat geen plezier beleven aan anti-racismemaatregelen."

Reactie KNVB

De KNVB hoopt dat de maatregelen uit het onlangs gepresenteerde aanvalsplan effectiever zijn in de bestrijding van het racisme. "Juist omdat wij beseffen dat het beter kan, is dit plan opgesteld", aldus een woordvoerder van de bond in reactie op het artikel.

"Laat duidelijk zijn dat de KNVB er alles aan wil doen om het racisme tegen te gaan, omdat het niet thuishoort in onze maatschappij. Het plan dat we begin februari samen met het kabinet presenteerden bevat tal van maatregelen waarvan wij denken dat ze gaan helpen het racisme echt aan te pakken.''

Het kabinet stelt de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar om het aanvalsplan 'Ons voetbal is van iedereen' uit te voeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore