Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Opmerkelijk

Jeugdteams kunnen komend seizoen geen kampioen meer worden

26 februari 2020 14:03 Aangepast: 11 maart 2020 11:15

Een opmerkelijke wens van de KNVB. Jeugdteams onder 12 jaar spelen vanaf volgend seizoen zonder ranglijst. Dus ze kunnen ook niet meer kampioen worden.

Dat laat Jan-Dirk van der Zee, directeur KNVB amateur- en vrouwenvoetbal, weten in zijn column op de website van de bond. "Vanaf seizoen 2020-2021 introduceert de KNVB het 4-fasen voetbal bij O8 - O12. Daarnaast worden er voor deze leeftijdscategorieën geen standen meer bijgehouden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse voetballertjes mogen niet meer koppen

Na veel reacties nuanceert Van der Zee zijn verhaal wel wat: op dit moment spelen kinderen tussen 8 en 10 al zonder ranglijst, als het aan hem ligt, komen teams van kinderen onder 11 en 12 jaar daar ook bij. Pas in april, bij de bondsvergadering van de KNVB, valt de definitieve beslissing hierover.  

Volgens Van der Zee blijkt uit onderzoek dat kinderen niet bezig zijn met het winnen van de competitie. "De strijd om het kampioenschap leeft toch vooral onder vaders en moeders", schrijft hij. "Kinderen spelen met hun hart en worden hoofdzakelijk beziggehouden door de vraag of ze aan de bal komen, acties mogen maken, plezier hebben en met hun vriendjes kunnen voetballen."

Ook het '4-fasenvoetbal' moet meer spelplezier bij de jeugd brengen. Dat houdt in dat het seizoen niet meer uit twee helften bestaat, maar uit vier delen met in totaal minimaal 24 wedstrijden. Na elk deel wordt gekeken of er grote verschillen zijn tussen teams en of er wissels moeten worden aangebracht. 

"Als een club alles met 13-0 wint, betekent dat ze in een competitie zitten die te makkelijk is. Dan kunnen ze worden ingedeeld in een andere competitie", verduidelijkt een woordvoerder van de KNVB. Met een meer gelijkwaardige competitie hopen ze dat kinderen meer spelvreugde krijgen. "We merken uit onderzoek dat kinderen het gewoon niet leuk vinden om elke week te verliezen. Dat is een belangrijke reden om te stoppen met voetbal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore