Ga naar de inhoud
Onder de 12

Britse voetballertjes mogen niet meer koppen

Jonge meiden koppen de bal Beeld © Getty Images

Engelse, Schotse en Ierse kinderen die jonger zijn dan 12 mogen op voetbaltrainingen niet meer koppen. Door deze maatregel zou de kans op hersenletsel moeten afnemen. In de wedstrijden is het nog wel toegestaan, want daar komt het minder vaak voor.

Dat staat in de nieuwe richtlijnen van de voetbalbonden. De maatregel is een gevolg van een studie die in oktober door de universiteit van Glasgow werd gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat bij ex-voetballers de kans dat ze overlijden aan ziektes als Alzheimer, MS, ALS en Parkinson 3,5 keer zo groot is als bij mensen van dezelfde leeftijd die niet voetballen.

Wel in wedstrijd

In jeugdwedstrijden van van kinderen die jonger zijn dan 12 mag er nog wel gekopt worden, omdat een kopbal in een jeugdwedstrijd volgens onderzoek bijna nooit voorkomt.

Voor jongeren tussen 12 en 16 jaar geldt geen verbod, maar moeten de trainingsoefeningen geleidelijk worden ingevoerd met niet hard opgeblazen ballen.

In 2015 was er nog geen sprake van een verbod

01:16

Geen kopverbod in Nederland

De KNVB is geen voorstander van een kopverbod in Nederland. De bond stelt dat er sowieso al minder wordt gekopt door kinderen onder de 12. Een verbod zou daarom nauwelijks effect hebben. 

Goed leren

Daar komt nog bij dat de voetbalbond het juist goed vindt om op jonge leeftijd te oefenen met kopballen. Volgens de KNVB kun je kinderen beter op jonge leeftijd op een goede en veilige manier leren koppen met zachte ballen, zodat ze later bij de senioren geen nadelige effecten hebben van het koppen. 

Dag
Lees ook:
Dag lang minder geheugen door veel koppen