Exclusief

Bosz: 'Een groot lul-verhaal'

20 februari 2020 18:56 Aangepast: 20 februari 2020 21:33

Peter Bosz kijkt nog altijd met een speciaal gevoel terug op het bijzondere Europa League-seizoen van Ajax in 2016/'17. Met een jonge, aanvallende ploeg bereikte hij de finale en gaf hij daarmee een voorzet op het zo succesvolle Champions League-seizoen van vorig jaar.

Bosz, tegenwoordig trainer van Bayer Leverkusen en ook met die club nog actief in de Europa League dit seizoen, haalt als eerste herinneringen op over de kwartfinale tegen Schalke 04. In de return slikte zijn ploeg een fataal tegendoelpunt in de verlenging en Ajax moest ook nog eens verder met tien man.

"Ik weet nog dat ik die gasten bij elkaar heb gehaald. Om nog één keer, echt overtuigend te zeggen van: 'hey, één goal jongens! We hebben zo'n campagne achter de rug met elkaar, dan gaan we verdomme toch niet op deze manier eruit!'."

Bosz over Europa League-finale met Ajax: 'Hey, ik wil hier geen kop naar beneden zien'

Ajax overleefde en er wachtte een onvergetelijke halve finale tegen Olympique Lyon. Vooral in eigen huis walste Ajax over de Franse favoriet heen: 4-1. Bosz roemt de sfeer in de Johan Cruijff Arena in 2017.

"Waanzinnig wat ik meemaakte met het publiek in Amsterdam. Dat was helemaal gek. In de thuiswedstrijd tegen Schalke en met name tegen Lyon... Dat was bizar. De sfeer die in het stadion hing; dat is de reden waarom je als kleine jongen voetbal wilt gaan spelen."

Doorgaan

Er werd volgens velen op een typische, aanvallende Ajax-manier gevoetbald onder Bosz. "Ik probeer altijd in de hoofden van mijn spelers te komen. Om niet terug te gaan lopen als je voorstaat, zoals Schalke deed in die verlenging. Want dan kan de bal altijd een keer verkeerd vallen. Ik denk: 'waarom sta je voor? Waarschijnlijk omdat je iets goed gedaan hebt. Ga dan daarmee door!'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bosz: 'Zit er nu al veel te lang over te lullen...''

Ajax verliest echter in de eindstrijd van Manchester United: 2-0. Bosz gelooft niet in het verhaal dat hij tactisch zou zijn overklast door collega José Mourinho. "Als mensen dat willen geloven, prima! Maar het is natuurlijk een groot lul-verhaal. We waren in de finale gewoon niet goed genoeg. Te veel spelers haalden daarin niet het niveau dat ze eerder wel hadden laten zien."

Trots

Bosz kijkt, ondanks het chagrijn, ook met trots terug op dat Europa League-seizoen. "Ik heb gezegd: 'hey, ik wil hier geen kop naar beneden zien. We mogen trots op onszelf zijn, ondanks dat we de finale verloren hebben. Op wat wij aan voetbal hebben laten en zien en ook gepresteerd hebben'. Natuurlijk ben je als sportman doodziek. Ik heb die wedstrijd ook nooit terug willen zien."

Bosz durft drie jaar na dato wel te zeggen, dat de finaleplaats van 2017 positief heeft uitgewerkt voor het vertrouwen van Ajax én de rest van Nederland voor de prestaties op het Europese toneel. "We hebben het sinds 2002 (UEFA Cup-winst van Feyenoord, red.) internationaal heel moeilijk en soms zelfs heel slecht gehad. We zijn posities op de UEFA-ranglijst kwijtgeraakt. Overal was de teneur: we kunnen nooit meer een rol van betekenis spelen in Europa. Dat vind ik onzin. En dat heb ik altijd geroepen. Het gaat erom dat je je eigen voetbal niet moet verloochen. Dat je daarin moet blijven geloven en investeren. Dat hebben wij gedaan. Wij hebben op onze manier gespeeld, al die duels. Dan zie je dat je wel succesvol kunt zijn." 

Bosz kijkt ook nu, als toeschouwer, met plezier naar Ajax. "Ik vind ze wel iets minder dominant dan vorig jaar. Toen vond ik het echt geweldig. Maar Ajax moet in staat zijn ver in de Europa league te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore