Andy's top en flop

Van der Meijde: 'Ziyech naar Chelsea niet verwacht'

17 februari 2020 11:08 Aangepast: 17 februari 2020 11:23
Hakim Ziyech Beeld © Pro Shots / Action Images

Na het voetbalweekend blikt VTBL even terug met een van onze analisten. Wie was er top en wie een flop? En waren er nog meer opvallende zaken? Deze keer aan het woord: Andy van der Meijde.

Andy's top

"Feyenoord! Knap toch, hoe ze tegen PEC Zwolle twee keer terugkomen van een achterstand? Daar krijgen ze nog meer vertrouwen van en daar wordt de sfeer weer alleen maar beter door. Feyenoord staat nu nog maar vier punten achter nummer twee AZ hè! Toen ik vlak na zijn opstappen met Jaap Stam sprak, was het seizoen voorbij. Moet je nu eens kijken!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Feyenoord wint na spektakelstuk in Zwolle

"Dit is allemaal de verdienste van Dick Advocaat. Het is zo ontzettend belangrijk dat de sfeer goed is binnen een ploeg... Onderschat dat niet. Dick krijgt dat voor elkaar. Door een arm om iemand heen te slaan, een praatje te maken, jongens vertrouwen te geven. Dat vinden spelers fijn. Vergeet niet: voetballers zijn soms net baby's. Van liefde en aandacht groeien ze. Dick is een warme, lieve man, een vaderfiguur. Voor zo'n vent doe je wat extra's."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Advocaat: 'Verliezen was geen optie'

Andy's flop

"AZ. Door de nederlaag bij FC Twente blijkt maar weer eens dat die club nog lang niet zo ver is om echt te concurreren met Ajax. Ze hebben vooral voorin en op het middenveld leuke spelers, maar achterin missen ze ervaring, mannelijkheid en moordenaars. Die heb je nodig om mee te gaan doen. Lekker vrij voetballen is één, kanshebber zijn voor de titel is iets totaal anders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trainer Slot ziet AZ slechtste wedstrijd van seizoen spelen

"Ik lees dan dat AZ Calvin Stengs en Myron Boadu het liefst niet wil verkopen aan Ajax. Maar dan vergelijken ze zich wéér met Ajax. Dat gaat niet en is onzin. Ajax is de veel grotere club en speelt volgend seizoen weer op het hoogste Europese niveau. Waarom zou je spelers zo'n stap dan misgunnen?"

Ziyech

"Het is tijd voor hem om weg te gaan. Hakim is klaar hier, hij moet de volgende stap zetten. In de Eredivisie zijn het trainingspartijtjes voor Ziyech. Het is logisch dat hij nieuwe tegenstand zoekt. Die heb je toch nodig als topsporter."

"Ik had alleen niet verwacht dat Ziyech naar Chelsea zou gaan. Ik vind dat geen topploeg en ook geen stabiele club. Ik had eerder Bayern München of iets van die grootte verwacht."

"Natuurlijk kan het zo zijn, dat de hiërarchie onder Liverpool verandert, als Manchester City straks echt zwaar gestraft wordt. Misschien profiteert Chelsea daar van en gaan ze echt meedoen om de prijzen. Maar dan nog: als die spelen, denk ik niet: 'wauw, ik blijf thuis en ga kijken!'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chaos compleet bij FC Twente: Persona non grata Brama weer terug

Brama

"Ik ken FC Twente (Van der Meijde speelde daar in het seizoen 1999/2000, red.) en ook Sander Boschker. Hij is recht door zee, lult er niet omheen en gaat dingen niet mooier voorspiegelen dan ze zijn. Dat betekent inderdaad dat Wout Brama op dit moment een heel irritant mannetje in die groep is. Maar dat is niet zo gek toch? Hij heeft zoveel voor die club betekend, is echt een jongen van de streek en nu wordt hij gepasseerd. Daar kun je aardig chagrijnig van zijn."

"Als ik vroeger op de bank of tribune zat, hoopte ik echt dat mijn team verloor. Dat meen ik! Ik wilde spelen, het verschil maken. Een achterstand betekende een grotere kans dat ik mocht invallen. Egoïstisch, maar zo is de voetballerij ook hè. Het is jij of iemand anders. Je vormt een elftal van spelers, maar we blijven individuen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore