Afscheid

Joey van den Berg stopt: 'Ik ben er klaar mee'

03 februari 2020 13:42 Aangepast: 03 februari 2020 14:51
Joey van den Berg (rechts) in een van zijn laatste profduels, in het shirt van N.E.C. Beeld © Pro Shots / Niels Boersema

Joey van den Berg stopt ermee. De ex-speler van onder meer sc Heerenveen, PEC Zwolle en N.E.C. zegt het profwereldje van de voetballerij vaarwel. De middenvelder gaat zichzelf opnieuw uitvinden. "Blijkbaar zit niemand op mij te wachten."

Van den Berg - over een week wordt hij 34 - had voor het laatst een profcontract bij N.E.C. Dat liet hij eind vorig jaar ontbinden. Sindsdien was de middenvelder transfervrij op te pikken, maar geen club hapte toe.

"Het is definitief, ik ben er wel klaar mee", zegt een duidelijk opgeluchte Van den Berg tegen VTBL. "Ik zat maar te wachten en te wachten... Toen besefte ik ineens: ik mis het niet. Dat móeten, bedoel ik dan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Contract Joey van den Berg bij NEC ontbonden

Triest?

"Het spelletje vind ik nog wel leuk", gaat Van den Berg verder. "Daarom ga ik ook verder bij de amateurs, bij Alcides. Maar ik kan mezelf niet echt meer pijn doen, tot het gaatje gaan. Terwijl dat wel nodig is in het betaald voetbal. Dat je dag in dag uit het maximale eruit probeert te halen. Dat ik dat niet meer kan opbrengen, zegt genoeg."

"Blijkbaar zit ook nog eens niemand op mij te wachten. Dan houdt het op. Als clubs nog voor je in de rij staan, dan zou ik er misschien anders over denken. Maar er is niets. Dan bloedt het dood, er is geen vooruitzicht. Klink het triest? Dat ben ik niet hoor! Ik heb er vrede mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Joey van den Berg over zijn tijd bij Reading: 'Clubs geven geen reet om je'

Carrière

Van den Berg werd als jeugdspeler een grote voetbaltoekomst voorspeld. Die belofte maakte hij allereerst bepaald niet waar. De middenvelder had ook andere interesses. Buiten het veld, welteverstaan.

Daarom volgde zijn doorbraak in het betaald voetbal pas in 2010, bij PEC Zwolle. Van den Berg was toen 24 jaar. "Ik vind dat ik het maximale eruit gehaald. Ik heb alsnog tien jaar op profniveau gespeeld. Dan mag ik niet klagen."

"Weet je, het is gelopen zoals het gelopen is. Bij mij kwam het besef dat ik als een prof moest leven pas later. Daarvoor heb ik gedaan wat elke tiener graag doet. Ik denk niet dat het bij mij anders had moeten gaan. En of ik daar dan een gelukkiger mens van was geworden. Ik heb nu alles, man. Een prachtig gezin, ik kan boodschappen doen, er komt water uit de kraan. Wat wil je nog meer?"

En nu?

Van den Berg blijft dus actief op het amateurveld. Daarnaast mag hij bij zijn oude club sc Heerenveen een traject doorlopen om te ontdekken wat hij nog wel leuk vindt aan het betaald voetbal.

"Ik mag daar bij de scouting en commercie meekijken. Een soort snuffelstage. Ik wil ontdekken wat bij me past. Jeugdtrainer? Dat zeggen heel veel mensen, maar ik weet het niet. Dat gaan we ervaren. Ik ga ook met mijn eigen zaakwaarnemer meelopen, spelers begeleiden. Kijken of dat wat voor me is. Ik kijk tevreden terug op mijn carrière en ik ben enthousiast over wat er gaat komen. Het leven gaat nu pas beginnen!"

Hoogtepunt

"Het kampioenschap met PEC Zwolle (2012, Keuken Kampioen Divisie, red.) was geweldig. En het avontuur in Engeland was ook weergaloos (bij Reading, red.). Spelen op Wembley (promotiewedstrijd, voor een plaats in de Premier League, red.). Fantastisch!"

Dieptepunt

"Heb ik niet. Echt niet. Kijk, het laatste jaar in Engeland was niet goed. Bij N.E.C ging het ook niet lekker. Minder dan gehoopt. Het was zeker teleurstellend, maar geen dieptepunt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore