Eredivisie

Ajax - PSV en de geest van Van Bommel

02 februari 2020 09:41
PSV' er Van Bommel viert zijn derde goal tegen Ajax, maart 2005 Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Ajax - PSV is een gemankeerde topper. Een clash tussen David en Goliath. Op dit moment dan. Door recente ontwikkelingen zijn de Amsterdammers de torenhoge favoriet en vrezen de Eindhovenaren een enorme afstraffing in de Johan Cruijff Arena. Maar treur niet PSV'ers; nog niet zolang geleden waren de rollen precies omgedraaid. Het kan dus nog goed komen! Misschien vandaag al?

Menig PSV'er verslikt zich momenteel in de kapsalon. De verhalen die de muren van het normaal gesloten bolwerk op De Herdgang ontglippen, zijn niet van de (shoarma-)lucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Unnerstall: 'Nog nooit een speler shoarma zien eten bij PSV'

De ontslagen trainer Mark van Bommel zou nog steeds zijn invloed uitoefenen op spelers en andere clubmensen binnen PSV. Als een 'Johan Cruijff van het Zuiden', verwijzend naar de ras-Ajacied, die Amsterdam jarenlang op de achtergrond in zijn greep hield.

Het zorgt voor extra spanning rond de topper van dit weekend, waarin koploper Ajax en nummer vijf (!) PSV elkaar treffen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Van Bommel wilde clubicoon wegwerken bij PSV'

Er zit een gat van elf punten tussen de twee topclubs, dus de vraag of deze wedstrijd het affiche 'topper' wel mag dragen, is een terechte.

Toch wil het grote verschil van dit moment niet alles zeggen. Nog niet zolang geleden waren de rollen namelijk precies omgedraaid.

Tijdens het seizoen 2014/’15 ging lijstaanvoerder PSV met veertien punten voorsprong de topper tegen Ajax in. Verschil toen was wel dat de wedstrijd in Eindhoven gespeeld werd, en het 1 maart was in plaats van begin februari.

De uitslag? 1-3! Vooral Anwar El Ghazi was die middag, met een goal en assist, een plaag voor de PSV'ers. Veel zou het niet uitmaken, want de Brabanders werden dat seizoen glansrijk kampioen.

Ontluikende crisis

Ajax had er toen net vier achtereenvolgende landstitels op zitten, dus er was nog geen sprake van een crisis. Als de Amsterdammers destijds hadden geweten dat ze er weer vijf jaar op moesten wachten, dan was de gevoelstemperatuur in de Arena ongetwijfeld een stuk anders geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fans zijn er klaar mee: 'PSV is van eerste divisieniveau'

Juist dat slechte vooruitzicht hangt PSV nu boven het hoofd. De Eindhovenaren weten al zeker dat de titel dit seizoen onhaalbaar is, maar ook Europees voetbal is absoluut geen zekerheid voor de geplaagde rood-witten.

De afstand met Ajax qua inkomsten en begroting dreigt zo groot te worden, dat PSV ook de komende seizoenen wel eens een rol op het tweede plan kan krijgen.

Dat doemscenario is de grootste angst voor de directie in het Philips Stadion, maar hoeft niet per definitie waarheid te worden.

Sinds die 1-3 van 2015 veranderde er namelijk nogal wat bij Ajax. Er werd weer fors geïnvesteerd in salarissen en transfersommen voor (internationale) topspelers. Resultaat? De Amsterdammers deden ineens weer mee om een plaats in de Champions League-finale.

PSV hoeft dus alleen maar de A2 naar het noorden af te rijden om met eigen ogen te kunnen zien hoe de sfeer kan omslaan en positieve prestaties plotseling weer mogelijk blijken te zijn.

Van Bommel

Zondag zullen de Eindhovenaren die route sowieso moeten afleggen, als de zware uitwedstrijd tegen Ajax op het programma staat. Krijgen ze de zoveelste tik tegen het hoofd, of gaan ze er - zoals de Amsterdammers in 2015 - in ieder geval met drie broodnodige punten en de eer vandoor?

In de spelersbus kan trainer Ernest Faber wellicht de beroemde Ajax - PSV van 2005 op tv-schermen laten zien. Het werd toen 0-4, de grootste overwinning van de Brabanders ooit in Amsterdam.

Wie toen een hoofdrol had? Ene Mark van Bommel, dankzij drie goals. Waart zijn geest toch weer rond bij PSV…

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore