LIPLEZERS

FC Den Bosch spoort daders racisme op met hulp liplezers

28 januari 2020 18:15 Aangepast: 28 januari 2020 19:31
Beeld © Pro Shots

FC Den Bosch heeft met de hulp van liplezers daders weten op te sporen die zich schuldig hebben gemaakt aan racistische uitlatingen. Het slachtoffer van het racisme was Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira.

Dat heeft FC Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten vandaag laten weten aan NOS Sport. FC Den Bosch - Excelsior werd op 17 november gestaakt vanwege racistische geluiden op de tribunes. Vanaf die dag is de Brabantse club bezig om de daders op te sporen en te straffen. 

Plan B

Eerder vroeg FC Den Bosch om medewerking van de supporters, maar dat leverde weinig reacties op. De club was dus genoodzaakt om zelf de daders op te sporen. 

''We hebben al het beschikbare beeldmateriaal van de wedstrijd opgevraagd. Vervolgens bekijken en luisteren we alles, van minuut tot minuut, terug. Doel is om kwalijke handelingen en racistische leuzen op te sporen en te koppelen aan personen'', zegt Schouten tegen de NOS. 

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER

FC Den Bosch spoort daders racisme op met hulp liplezers

Liplezers

De club had zelf moeite om de daders te identificeren en schakelde daarom liplezers in. Dat was een lastige opgave, omdat veel liplezers de klus niet zagen zitten. Er zou namelijk urenlang gekeken moeten worden naar wat de supporters deden en riepen, geeft Schouten aan.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie is zelf ook nog bezig om de daders op te sporen. Daarbij worden ook liplezers ingezet. FC Den Bosch is bezig met een eigen onderzoek maar heeft daarbij wel veel overleg met het OM. 

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK

FC Den Bosch licht aanpak racisme donderdag toe

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore