#KNVB-beker

Fortuna en Feyenoord op herhaling: 'De warming-up duurt langer'

28 januari 2020 10:29 Aangepast: 28 januari 2020 10:41
Spelers van Feyenoord bedankten vorige week het naar Sittard meegereisde publiek, dat dus opnieuw die kant op kan Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

Feyenoord en Fortuna Sittard moeten vandaag de 27 minuten afmaken, die zijn overgebleven van het bekerduel dat vorige week door mist werd onderbroken. Maar een gestaakte wedstrijd uitspelen, hoe bereid je je daar eigenlijk op voor? VTBL sprak met twee zeldzame ervaringsdeskundigen.

Het is 10 februari 2001 en NAC Breda ontvangt FC Twente. Het competitieduel in de Eredivisie is 59 minuten onderweg, als er bij een stand van 0-0 iets vreemds gebeurt.

Oud-FC Twente-speler Simon Cziommer, dan pas 20 jaar, weet het nog goed. "Het was mijn eerste Avondje NAC en daar had ik wel zin in. Breda staat bekend om z'n topsfeer."

Bier

Cziommer, tegenwoordig werkzaam als scout en voetbalanalist, valt in de rust in bij de Tukkers. Zijn wedstrijd, en die van alle andere spelers, is dertien minuten later voorbij.

"Het licht viel opeens uit", herinnert Jeffrey van As, destijds voetballer bij NAC, zich. "Het gekke was: alle lampen in het stadion deden het, behalve de stadionverlichting. Het was dus geen storing ofzo."

Tot op de dag van vandaag is het een raadsel wat er precies in het Rat Verlegh Stadion misgaat. "Misschien dat iemand de stekker eruit had getrokken, omdat een extra ijskast nodig was. Want het bier moet altijd koud staan in Breda", grapt Van As. Cziommer: "Alle spelers gingen naar de kleedkamer. 'We zullen zo wel weer beginnen', zeiden we tegen elkaar."

Derde helft

Volgens KNVB-regels moet de thuisclub de lampen binnen een halfuur weer aan krijgen, anders wordt de wedstrijd gestaakt en op een andere dag uitgespeeld. Dat lukt de Brabantse club niet en beide ploegen moeten op herhaling. "We hebben ons toen maar voorbereid op de derde helft", haakt Van As in. "Die was bij NAC ook zeer belangrijk en die hebben we in ieder geval gewonnen!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bekerwedstrijd Fortuna-Feyenoord gestaakt vanwege mist

Oorlog maken

"Echt bizar. 'Ik speel eindelijk en dan gebeurt me dit!', dacht ik", aldus Cziommer. "Balen natuurlijk dat we dat hele stuk weer moesten rijden voor slechts een half uur voetballen. De warming-up duurt zelfs langer..."

NAC en Twente halen anderhalve week later in, op 21 februari. Van As weet nog hoe zijn ploeg er naar toe leefde: als een soort finale. "Wij wilden de wedstrijd echt in een halfuur beslissen. Wij begonnen ook met een vrije trap op de helft van Twente. Die wilden we direct in het strafschopgebied gooien, oorlog maken en dan de score openen. Twente zou dan nog maar weinig tijd hebben om gelijk te maken."

Maar dat gebeurt niet. NAC mist de kans uit die vrije bal en faalt bij nog meer mogelijkheden. Twente vindt het wel best en houdt vooral tegen. Zo bloedt het duel dood. Iets wat vandaag niet kan gebeuren, omdat uit een bekerwedstrijd een winnaar voort moet komen.

Concentratie

Maar hoe bereid je je daarop voor? Wat kunnen de twee teams vanavond verwachten? "Ik denk dat Fortuna qua concentratie in het voordeel is", gaat Cziommer verder. "Feyenoord heeft toch weer die lange reis gemaakt en ze hebben geen tijd om in de wedstrijd te groeien. Ze moeten er meteen staan. Fortuna kent een normale voorbereiding, in eigen huis. Dat is toch anders. Beide trainers kunnen de wedstrijd, denk ik, het beste aanvliegen alsof er twee helften van vijftien minuten gespeeld moeten worden. Dat komt misschien het dichtst in de buurt van hoe je je normaal voorbereidt."

"Vervelend dat Feyenoord weer naar Sittard moet afreizen", sluit Van As af. "Nu lijkt het net werk, hè. Ik denk wel dat Feyenoord, in reguliere speeltijd nog, zal winnen van Fortuna. Advocaat wil een prijs, dus hij zal zijn spelers heel gemotiveerd maken voor vandaag. Te weinig tijd? Afgelopen weekend hebben we kunnen zien dat ze binnen tien minuten drie keer kunnen scoren (Feyenoord won met 2-3 van Heracles, red.). Dus waarom zou dat vanavond niet lukken?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Feyenoord buigt achterstand om in zege bij Heracles

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore