FC Groningen- Ajax

Kan de gouden generatie Groningse jeugdspelers Ajax (weer) pijn doen?

26 januari 2020 09:39 Aangepast: 05 februari 2020 10:30
Romano Postema Beeld © ProShots

FC Groningen heeft een gouden generatie talenten. Voor het eerst in de clubhistorie werd een jeugdteam van de Groningers afgelopen seizoen kampioen van Nederland. Dat talentvolle onder-17 team van vorig jaar moet haast wel een aantal eerste elftalspelers opleveren. Trainer Danny Buijs heeft aangekondigd dat hij vanmiddag tegen Ajax waarschijnlijk ten minste één van de talenten uit dit team laat beginnen.

Ajax heeft natuurlijk een rijke traditie van talenten die doorstromen naar het eerste. Ook nu dient een aantal toptalenten zich aan bij de Amsterdammers. Ünüvar, Gravenberch, Hansen. Ze lijken allemaal op weg naar een gouden toekomst.

Toch wisten de talenten van FC Groningen afgelopen seizoen kampioen te worden, ten koste van Ajax. De kampioenswedstrijd tegen de Amsterdammers werd met 5-2 gewonnen. Topscorer van het kampioensteam, Romano Postema, maakte een hattrick in die wedstrijd. Hij debuteerde dit seizoen al in de eredivisie en mag geregeld invallen. 

Aanvallende talenten

Maar ook andere spelers uit het team lijken nu minuten te gaan maken, uitgerekend tegen de talentfabriek uit Amsterdam. Tegen Ajax zou de 17-jarige Kian Slor wel eens kunnen starten als linksbuiten. Danny Buijs noemde hem bij RTV Noord als een van de mogelijke opties. Net als Tomas Suslov en Joël van Kaam klopt hij op de poort van de eredivisie. Naast deze aanvallers mocht ook verdediger Thomas Poll al plaatsnemen op de bank bij het eerste. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kieft: 'Niet zo overdrijven met Gravenberch en Ünüvar'

20 jaar na Robben

Kunnen deze jonge spelers het ook tegen het grote Ajax doen? Vorig seizoen wisten ze de Amsterdammers van de landstitel te houden, nu mogen ze het vandaag of later dit seizoen op een veel mooier podium laten zien.

De bekendste Groningse jeugdspeler die op jonge leeftijd doorbrak tegen een topclub was Arjen Robben, 20 jaar geleden. Hij debuteerde op zijn 16e als invaller tegen RKC en mocht een week later tegen Feyenoord in de basis beginnen. De Rotterdammers waren destijds koploper. Groningen versloeg Feyenoord in eigen huis en Arjen Robben was een plaaggeest. Kees van Wonderen was de scholier telkens kwijt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De mooiste goals van Arjen Robben

Betere cijfers op school

Robben zat ten tijde van zijn debuut nog op de middelbare school. Ook Kian Slor moet school en voetballen combineren. Hij tekende vorige week een contract. Eerder mocht dat niet, omdat hij onvoldoende presteerde op school, zo verklapte hij aan het Dagblad van het Noorden. Of hij speelt en dan een voldoende haalt, wordt vanmiddag duidelijk. De wedstrijd Groningen-Ajax begint om 14.30 uur.  

Groningen U17- Ajax U17 van april vorig jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore