Onderzoek

Fanatieke voetbalsupporter heeft 'gevaarlijk' stressniveau

24 januari 2020 13:02 Aangepast: 24 januari 2020 16:49
Beeld © Getty Images

Ben je fanatiek supporter van een bepaalde voetbalclub? Kijk dan maar goed uit. Meeleven met je favoriete ploeg levert namelijk een aardig stressniveau op en kan zelfs leiden tot een hartaanval.

Dat blijkt uit onderzoek van Dr. Martha Newson, onderzoeker bij het Centre for the Study van sociale cohesie, in Oxford. Zij onderzocht het speeksel van Braziliaanse fans die aanwezig waren bij de historische wedstrijd tussen Brazilië en Duitsland (1-7) op het WK 2014.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fans zijn er klaar mee: 'PSV is van eerste divisieniveau'

Zo werd bijvoorbeeld geconstateerd dat het niveau cortisol enorm hoog was, wat gevaarlijk kan zijn. Het brengt de bloeddruk omlaag en kan het hart belasten. "Fans die sterk zijn gefuseerd met hun team, dat wil zeggen een sterk gevoel hebben dat ze 'één' zijn met hun team, ervaren de grootste fysiologische stressreactie bij het bekijken van een wedstrijd", zegt Dr. Newson tegenover de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meijers uitgefloten: "Denk supporters die alleen 't laatste half jaar geweest zijn"

Hartaanvallen

Uit eerder onderzoek bleek al dat er een toename is in hartaanvallen onder fans op belangrijke wedstrijddagen. Daarin is geen verschil of het nu om clubs of wedstrijden van het nationaal elftal gaat. 

De onderzoekster heeft nog wel een tip voor voetbalclubs. "Clubs kunnen hartonderzoeken of andere gezondheidsmaatregelen bieden aan zeer toegewijde fans die het grootste risico lopen om tijdens de wedstrijd meer stress te ervaren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore