Aanslag op Cyprus

Nederlandse keeper Waterman reageert koeltjes op bom: 'Incidentje'

23 januari 2020 17:59
Boy Waterman (rechts) als keeper van APOEL Nicosia in de Johan Cruijff Arena, voorafgaand aan de Champions League-voorrondewedstrijd tegen Ajax dit seizoen Beeld © Pro Shots / Jasper Ruhe

De voetbalcompetitie op Cyprus werd vorige week opgeschrikt door een bomaanslag op de auto van een scheidsrechter. Meteen werd de eerstvolgende competitieronde geschrapt door de Cypriotische bond. Boy Waterman, doelman van APOEL Nicosia, stond gisteren echter alweer onder de lat op het eiland. "Als je hier woont en leeft, weet je hoe dingen soms gaan", reageert hij opvallend rustig.

De Nederlandse keeper speelt al vijf jaar op Cyprus. Je zou kunnen zeggen dat hij zich het leven rond en in de Middellandse Zee inmiddels aardig eigen heeft gemaakt. De 36-jarige man uit Lelystad staat niet meer te kijken van de extreme passie in zuid-Europa, die in het voetbal zowel mooi als afschrikwekkend kan zijn.

"Het is een andere cultuur", vertelt Waterman, die voorheen bij onder meer PSV en AZ keepte. "Geen jaar is hier hetzelfde. We hebben dit seizoen al vier verschillende trainers gehad. Bij deze club is het bijna altijd onrustig. Er wordt van buitenaf zo'n enorme druk op APOEL gelegd..."

Waterman laat zich er duidelijk niet gek door maken. "Het zal mij allemaal een rotzorg zijn. Ik lees geen kranten of websites. Ik zou het bestuur hetzelfde willen aanraden, maar zij blijven het maar doen, haha. Mede daarom hebben we zoveel wisselingen binnen de club gehad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ajax kent het gevaar van APOEL

'Incidentje'

Omdat Waterman geen media tot zich neemt, was hij een van de laatsten die over de bom hoorde. "In de app-groep van het team ging het er ineens over dat we niet hoefden te spelen. Ik dacht: 'hoezo, we moeten ons vanavond toch melden in het spelershotel?'. Toen stuurde de teammanager het bericht over het incidentje door."

Incidentje? Er was een aanslag op een scheidsrechter! "Ja, zijn auto ging de lucht in", blijft Waterman koel. "Dat had ook ik nog nooit meegemaakt hoor. Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk apart. Maar er waren geen doden of gewonden, er was enkel materiële schade. Ze hebben hem alleen proberen te laten schrikken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voetbalduels Cyprus opgeschort na autobom bij scheidsrechter

Zwijgen

Wie die 'ze' zijn, dat weet Waterman niet. Dat weet trouwens nog niemand zeker. Er gaan op Cyprus verschillende verhalen rond over de reden achter de aanslag.

Scheidsrechter Andreas Konstantinou zou wel eens een doelwit geweest kunnen zijn, omdat goksyndicaten niet zo blij waren met de uitslagen van zijn laatst gefloten wedstrijden. Dat eventuele verband wordt momenteel onderzocht.

Ook wordt rekening gehouden met 'gewoon' een boze fan die het niet eens was met zijn arbitrale beslissingen. Opvallend is wel: Waterman mag van APOEL niets over de scheidsrechters zeggen. "Daar komt gedoe van", wil hij als enige erover kwijt.

'Verhaal halen'

"Ik begrijp de heftige reacties van buitenaf op het gebeuren wel", gaat Waterman verder. "Ik dacht ook wel even: what the f***. Maar als je hier woont en leeft, dan weet je hoe dingen soms gaan."

"Voetbal wordt op Cyprus totaal anders beleefd dan in Nederland. Ik heb wel eens meegemaakt dat boze fans na afloop bij ons verhaal mochten gaan halen in de kleedkamer. Dat is in de Eredivisie ondenkbaar, daar worden grenzen getrokken. Hier hebben supporters meer te zeggen. Gelukkig spreek ik de taal niet en hoorde ik toch niet wat ze zeiden, haha."

Geen basisplaats

Dat ook de bond snel over de aanslag heen stapte, blijkt wel uit het feit dat afgelopen maandag al werd besloten dat er gewoon weer gevoetbald wordt op Cyprus.

Waterman stond daarom gisteren alweer onder de lat, tijdens de (met 1-0 verloren) bekerwedstrijd tegen Apollon Limassol. Of 'eindelijk weer', is eigenlijk een betere omschrijving. "Dit jaar gaat het iets minder, omdat ik amper speel", legt hij uit.

"Ik weet niet waarom. Ik zag het in ieder geval niet aankomen. Ik had net mijn contract verlengd, toen de club een nieuwe keeper (Vid Belec, red.) haalde. Hij speelt nu (ook in de Champions League-voorronde tegen Ajax, red.) en ik niet. Verhaal halen zou kunnen, maar die tijd heb ik wel gehad. Vroeger was ik ongeduldiger, zou ik allang naar de coach zijn gestapt. Maar ik ben nu ouder, maak me minder druk en besef dat er belangrijke zaken in het leven zijn."

Terug naar Eredivisie?

Waterman heeft duidelijk de andere kant van het Mediterrane leven ook toegelaten: het typische 'tranquilo' en 'mañana'. "Mijn contract loopt dit jaar opnieuw af, maar ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik laat alles rustig op me afkomen."

"Ik wil niets overhaasten. Mijn vrouw en zoontje hebben het hier goed naar hun zin, hij gaat hier ook naar school. Dit is zijn thuis en dat speelt mee in beslissingen over de toekomst. Terug naar Nederland? In ieder geval niet voor een middenmoter in de Eredivisie. Bij een topclub, als tweede doelman bijvoorbeeld, dat lijkt me wel wat. We gaan het zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore