Interview

De man achter de toeter: 'Zelfs op de crematie van papa getoeterd'

14 juli 2020 09:01 Aangepast: 14 juli 2020 10:42
Beeld © Pro Shots

Inmiddels kent heel voetbalminnend Nederland Toeterjan, de jongen die bij wedstrijden van FC Eindhoven en Jong PSV altijd hoorbaar aanwezig is met zijn toeter. De één vindt het leuk, de ander vreselijk, maar wie is Toeterjan eigenlijk?

Toeterjan is Jan van de Pas uit het Brabantse Haaren. Jan is gek van zijn amateurclub Nemelear, PSV en FC Eindhoven. Met de toeter kan hij zich uiten. "Vroeger wilde ik zanger worden, maar omdat ik moeilijk uit mijn woorden kan komen is dat onmogelijk", begint Van de Pas zijn gesprek met VTBL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter steunt Toeterjan: 'Handen af, Brabants voetbalerfgoed'

'Zal altijd blijven toeteren'

Na de bekerwedstrijd tussen FC Eindhoven en FC Utrecht van vorig seizoen ging het op social media los over het getoeter van Jan. Heel veel mensen namen het voor hem op, maar ook veel mensen waren negatief. "Die negatieve reacties zijn niet leuk, dat doet pijn. Ik wil ook liever zingen, maar mensen moeten ook begrijpen dat ik dat gewoon niet kan. Gelukkig nemen veel mensen het voor me op, daardoor kan ik de negativiteit achter me laten."

Jan is een man met een verhaal. Hij heeft een beperking en veel dingen in het leven zijn voor hem dan ook niet vanzelfsprekend. Zijn steun en toeverlaat, zijn vader, kwam vorig jaar te overlijden. Het toeteren zet hij ook voor hem voort. "Ik heb zelfs op de crematie van papa getoeterd. Hij vond het geweldig en ik zal het daarom ook altijd blijven doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Eindhoven steunt Toeterjan in prachtig statement

Lange reis

Om bij zijn favoriete clubs in Eindhoven te komen moet Jan een aardig eindje reizen. "Ik woonde eerst in Boxtel, maar door omstandigheden kan dat niet meer. Dat is heel moeilijk voor mij. Het toeteren maakt me heel gelukkig en houdt me op de been nu ik in Tilburg woon. Ik moet er wel wat voor over hebben."

Jan rijdt namelijk in een brommobiel en kan niet harder dan 45 km per uur. "Vanuit Boxtel was ik binnen een half uurtje in Eindhoven, nu duurt het anderhalf uur. Maar dat is het me waard. Het toeteren geeft me zoveel energie."

Onana & De Boer

Het toeteren heeft Jan ook veel mooie anekdotes opgeleverd, zoals die keer dat Ajax-doelman André Onana de beveiliging op hem af had gestuurd tijdens Jong PSV - Jong Ajax. "Toen de harde kern van PSV ertussen kwam, lieten ze mij vanaf dat moment met rust."

Tijdens die wedstrijd gaf ook Ronald de Boer flink wat commentaar op Jan. Hij wist het om te zetten in iets ludieks. "Het is nooit leuk om negatieve dingen te horen, maar ik ben sterker dan iedereen denkt. Toen De Boer kritiek had, ben ik met carnaval expres als boer gegaan."

'Altijd reserve-toeter mee'

Jan weet dondersgoed wat hij wel en niet kan maken. Met het toeteren kan hij zich ondanks zijn beperking toch laten zien en horen, maar over de schreef gaat hij nooit. "Ik ben een fan, ik doe het om mijn clubje te steunen. Toen Onana boos op mij werd, werd een dag later die pop van Kenneth Vermeer opgehangen in de ArenA. Dat gaat veel te ver, laat mensen zich daar maar druk over maken in plaats van over mijn toeter."

Wie Jan een beetje kent ziet een vriendelijke jongen met een enorme passie: de toeter. "Ik vind het echt heel leuk. Eén keertje ging tijdens de wedstrijd mijn toeter kapot, dat was zo erg balen. Sindsdien heb ik altijd een reserve bij me, mij krijgen ze niet klein."

Waardering van de spelers

Gelukkig kunnen ook heel veel mensen Toeterjan waarderen. Zoals Sevilla-spits Luuk de Jong. Nadat PSV in 2018 kampioen werd tegen Ajax stond Jan de spelers op te wachten buiten het stadion om ze te feliciteren. Zijn brommobiel stond voor de deur geparkeerd en dat wist De Jong. "Hij ging direct in mijn auto zitten en zei: 'Ik zal je even thuis brengen Jan'. Dat vond ik zo leuk, zulke dingen doen me echt heel erg veel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore