Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Eén van de meest bijzondere clubs ter wereld: Flat Earth FC

Een Spaanse club uit de derde divisie heeft wel een héél opmerkelijke clubnaam: Flat Earth FC (Platte Aarde FC, red). De voorzitter wijzigde in juni de clubnaam.

De club heette eerder Mostoles Balompie, maar president Javi Poves nam de opmerkelijke beslissing om de naam te wijzigen in Flat Earth FC.

Het verhaal van Poves

Poves was vroeger een veelbelovende voetballer. De Spaanse verdediger doorliep de jeugdopleiding van Sporting Gijón en maakte in 2011 zijn competitiedebuut op de laatste wedstrijddag van het seizoen. Twee jaar later stopte hij op een 23-jarige leeftijd.

Poves was klaar met het voetbalwereldje. “Wat ik van binnenuit heb gezien maakt alles duidelijk: voetbal draait alleen maar om geld en corruptie. Het is kapitalisme en kapitalisme is de dood.”

Waarom
Lees ook:
Waarom denken sommigen dat de aarde plat is? 'Mensen geloven wel meer'

Gedesillusioneerd

“Ik wel geen deel uitmaken van een systeem dat gebaseerd is op mensen die geld verdienen ten koste van de dood van anderen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Mijn geweten laat me dat niet doen.”

Gedesillusioneerd en boos besloot Poves te stoppen met voetballen en de wereld rond te reizen. Drie jaar later keerde hij terug in het voetbal bij het Spaanse SS Reyes, daarna maakte hij de overstap naar CD Móstoles. Poves werd in 2016 president van de club en promoveerde zelfs naar de derde divisie. Toen zijn club in de lift zat besloot Poves dat het tijd was voor een rebrand: hij veranderde de clubnaam naar Flat Earth FC.

Niet de eerste...

Daarmee is het niet de eerste club die een gemeenschappelijk gedachtegoed wil uiten. In Duitsland heb je het extreem linkse St. Pauli en in Engeland heb je FC United of Manchester dat strijdt tegen de commercie in het voetbal. Flat Earth FC is wel de eerste voetbalclub die een complottheorie uitdraagt.

“Voetbal is de populairste sport ter wereld en heeft de meeste impact op mensen, dus het creëren van een club gewijd aan de beweging van de platte aarde is de beste manier om een constante aanwezigheid in de media te hebben”, vervolgt Poves. “Flat Earth FC is de eerste voetbalclub waarvan de volgers verenigd zijn met een idee.”

Ultra's
lees meer:
Ultra's St. Pauli eisen ontslag speler wegens steun aan Turkse invasie

Doorgeslagen?

De voorzitter denkt aan alle details: de mascotte is namelijk een astronaut. Het lijkt misschien een beetje doorgeslagen, maar het levert volgens Poves veel op. Er komen supporters uit alle hoeken van de wereld.

Ook het logo van de club is aangepast aan hun overtuiging, onder het motto: "Flat Earth FC, het moeilijkste is om de realiteit in te beelden."

Mocht je geïnteresseerd zijn: kaartjes voor een wedstrijd van Flat Earth FC kosten maximaal 15 euro en zijn te koop via hun website.