Voetbal

De razendsnelle opmars van supertalent Erling Haaland

21 januari 2020 08:29 Aangepast: 21 januari 2020 09:34
Beeld © Getty Images

Erling Haaland is met afstand de meest besproken speler van het afgelopen weekend. De kersverse aanwinst van Borussia Dortmund viel bij een 3-1 achterstand in tegen FC Augsburg en maakte vervolgens een hattrick. De wereld ligt aan zijn voeten, al was dat twee jaar geleden heel anders.

Op dat moment kwam de aanvaller uit voor Bryne FK. Een degradatiekandidaat op het tweede niveau van Noorwegen. Bij die club zagen ze al snel veel potentie in Haaland. De Noor maakte op zijn vijftiende zijn debuut in het eerste elftal en dwong daarmee een stage af bij TSG Hoffenheim. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ZO DAN! Doelpuntenmachine Haaland debuteert met hattrick

Bundesliga-droom

Na een aantal trainingen spatte de Bundesliga-droom van de jonge Haaland uiteen. Hoffenheim vond hem niet goed genoeg en besloot hem vroegtijdig terug te sturen naar Noorwegen. Haaland gaf niet op en uiteindelijk was het Molde FK dat het wel aandurfde en hem de kans bood op het hoogste niveau.

In februari 2017, slechts twee jaar geleden, maakte Haaland zijn debuut op het hoogste Noorse niveau en met succes. Uiteindelijk speelde hij vijftig wedstrijden voor Molde, waarin hij twintig keer wist te scoren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Haaland wilde naar Ajax'

Red Bull

Vorig jaar kreeg de loopbaan van Haaland vleugels, toen Red Bull Salzburg hem voor vijf miljoen euro overnam van Molde. Binnen een mum van tijd wist heel Europa wie Haaland was en zat ook heel Europa achter hem aan. Niet gek als je in 27 wedstrijden 29 keer raak schiet, waarvan acht keer in de Champions League. 

Engeland

Wie de achtergrond van Haaland kent, had eigenlijk verwacht dat zijn toekomst in Engeland zou liggen. Hij kwam namelijk ter wereld in Leeds. Op het moment dat zijn vader, Alf-Inge, uitkwam voor Leeds United. Daarvoor speelde Haaland senior voor Nottingham Forest en later nog bij Manchester City. Dat laatste feit kan wel eens de reden zijn geweest waarom Manchester United geen kans maakte.

Papa Haaland heeft namelijk een hekel aan de rode club uit Manchester. Dit omdat zijn loopbaan ten einde kwam door een charge van toenmalig United-middenvelder Roy Keane. Alf-Inge brak daardoor zijn been en kon nooit meer voetballen. Hij steekt zijn haat voor de rivaal van City sindsdien niet onder stoelen of banken.

Keane maakt einde aan loopbaan Haaland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eisen Raiola stonden deal tussen Haaland en Manchester United in de weg'

BVB

De keuze viel uiteindelijk op de Bundesliga, waar naast Dortmund ook RB Leipzig interesse had. Die keuze had misschien logischer geweest, aangezien Leipzig vanwege de naamgever connecties heeft met Red Bull Salzburg. Toch werd het Borussia dat de aanvaller voor twintig miljoen overnam. 

Dat bedrag lijkt inmiddels een schijntje, aangezien de Noor in een tijdsbestek van dertig minuten al drie ballen in het mandje heeft liggen. De ogen zijn nu allemaal op Erling Haaland gericht. Kan hij dit volhouden? 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore