Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
#VVVPSV

Makkelie baalt: 'Penalty Opoku had opnieuw genomen moeten worden'

20 januari 2020 17:11 Aangepast: 20 januari 2020 17:34
Beeld © FOX Sports

De penalty tijdens VVV-Venlo - PSV had opnieuw genomen moeten worden. Dit vertelt scheidsrechter Danny Makkelie, die de Eredivisie-wedstrijd van zondag in De Koel floot, een dag later aan VTBL. Hij pleit voor een verandering van deze spelregel.

Op Twitter gaat een screenshot rond van de bewuste penalty van Johnatan Opoku tijdens VVV - PSV (1-1). Er is veel te doen over de spelers van beide ploegen die te vroeg inlopen, terwijl de aanvaller van de Venlonaren nog niet heeft geschoten.

De scheidsrechter van dienst, Makkelie, geeft toe dat de strafschop eigenlijk opnieuw genomen had moeten worden.

"Dat klopt, strikt volgens de spelregels moet dat", aldus de arbiter. "Het is lastig. Je moet tegenwoordig als scheidsrechter veel in de gaten houden bij een penalty. De nemer, de keeper, de mensen die eventueel te vroeg inlopen... Toch had ik dit zelf moeten zien, maar ik was te veel gefocust op de nemer."

VAR

Makkelie zou hierbij graag hulp hebben gekregen van de VAR, maar die mag in dit voorbeeld niet ingrijpen. "Het valt buiten het protocol. Stel: de bal was van de lat, paal of keeper terug het veld in gekomen en beroerd door een te vroeg inlopende speler, dan had een partij voordeel gehad van het te vroeg inlopen. In dat geval mag de VAR wel optreden."

"Wat mij betreft wordt de spelregel aangepast", sluit Makkelie af. "Een keeper mag bij een penalty niet te snel van de lijn afkomen. Doet hij dat toch, maar de penalty gaat erin, dan telt de goal. Waarom doen we dat niet ook bij te vroeg inlopende spelers? Dat lijkt me beter. Dus: niet opnieuw laten nemen, maar gewoon een doelpunt toekennen, ook al lopen spelers te vroeg in. Zo neem je alle verwarring en twijfel weg."

Een speler of keeper kan namelijk afgeleid worden door de te snel inlopende voetballers.

Makkelie: "Soms is het voor een scheidsrechter een onbegonnen zaak alles in de gaten te houden. In dit voorbeeld staat ook nog eens een PSV-speler helemaal rechts, naast het strafschopgebied. Wat hij doet mag trouwens, zolang hij maar gelijk met of achter de bal blijft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore