Voetbal

Ajax opgelet: AZ presteert beter na winterstop

18 januari 2020 10:43
Beeld © ProShots

De eredivisie wordt vanavond weer hervat. Ajax hoopt haar winterkampioenschap om te zetten in een seizoenskampioenschap, terwijl AZ dat juist probeert te voorkomen. De cijfers spreken niet in het voordeel van de Amsterdammers.

AZ doet het namelijk de laatste vijf jaar structureel beter na de winterstop. Alleen in 2017 kenden de Alkmaarders een mindere tweede helft. In de andere jaren pakte AZ 8, 1, 21 en 6 punten meer dan in de eerste helft van het seizoen.

Voor Ajax is het zaak hetzelfde te doen, maar het is de vraag welk Ajax op komt dagen. De Amsterdammers kenden de laatste jaren wisselende tweede seizoenhelften met een verschil van -6, +3, +7 en -7 punten na de winterstop.

Ook gekeken naar de prestaties van de winterkampioenenen van de laatste drie jaar zijn de signalen slecht voor de Amsterdammers. De winterkampioenen presteren na de winterstop slechter dan ervoor. PSV (twee keer) en Feyenoord haalden respectievelijk 13, 3 en 2 punten minder na de onderbreking. 

Doelpunten

Ook de doelpuntenmachine van de winterkampioen loopt de laatste vijf jaar minder soepel na de winterstop. Alle lijstaanvoerders tijdens de jaarwisseling gingen in deel 2 van de competitie aanzienlijk minder scoren. Dat geldt ook voor Ajax zelf. Zij wisten slechts één keer juist meer te scoren in het tweede deel van de competitie.

Voor AZ gaat die vlieger niet op. De Alkmaarders scoren, opnieuw op 2017 na, na de winterstop meer. Met 4, 10, 20 en 9 doelpunten meer is het verschil aanzienlijk.

* Er wordt in dit onderzoek uitgegaan van 17 wedstrijden per seizoenshelft.

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore