Mislukte transfers

Hoe Maradona bijna van Sheffield was...

16 januari 2020 06:51
Maradona ging niet naar Sheffield United, maar veroverde via FC Barcelona en Napoli de wereld Beeld © Pro Shots / Action Images

Soms is het veel mooier om te lezen welke deals er tijdens een open transferwindow níet doorgingen. De lijst is lang, met prachtige namen en bijzondere verhalen. VTBL doet in een drieluik een greep. Met vandaag de laatste drie afketsers.

Robinho naar PSV

Na de succesverhalen van Romário en Ronaldo in het Philips Stadion, was de volgende Braziliaanse ster bijna gearriveerd in Eindhoven. PSV had al heel lang een oogje op Robinho, het volgende supertalent van de beroemde kweekvijver genaamd Santos FC. Maar er gebeurde iets vreselijks, iets onvoorziens. De moeder van Robinho werd ontvoerd. De kidnappers eisten losgeld van de topvoetballer, anders... Omdat de voorzitter van Santos in die moeilijke periode Robinho altijd steunde, wilde de speler een transfer niet doorzetten. PSV had dus pech, ondanks een akkoord tussen beide clubs. Vijf maanden later verkaste Robinho voor 35 miljoen euro naar Real Madrid, een veelvoud van wat de Eindhovenaren klaar hadden liggen. "Als zijn moeder destijds niet was ontvoerd, had Robinho bij PSV gespeeld", zou toenmalig technisch manager Stan Valckx er later over zeggen. En Robinho's moeder? Zij werd gezond en wel vrijgelaten, nadat haar zoon het losgeld had overgemaakt.

Robinho krijgt het tijdens El Clasico aan de stok met FC Barcelona-keeper Victor Valdes Robinho krijgt het tijdens El Clasico aan de stok met FC Barcelona-keeper Victor Valdes

Patrick Vieira naar Ajax

De lijst van spelers die bij Ajax hadden kunnen spelen, is net zo lang als de lijst van jonge voetballers die daadwerkelijk doorbraken in Amsterdam. Onder anderen Andrès Iniesta, David Alaba en Lionel Messi staan op eerstgenoemde. Eentje die ook niet had misstaan in de Johan Cruijff Arena, en zelfs dicht bij een overgang naar Ajax was, luistert naar de naam Patrick Vieira. Het contract voor de middenvelder van AC Milan lag klaar. Het was 1996 en de Fransman zat al in de auto op weg naar zijn afspraak in het stadion, om de overeenkomst in Amsterdam te tekenen. Totdat de kersverse manager van Arsenal, Arsène Wenger, plotseling aan de lijn hing. "Ik zei: alsjeblieft, stop daarmee. Kom naar Arsenal." Vieira gebruikte de concrete interesse uit Londen tegen Ajax. De Amsterdammers wilden financieel niet verder gaan en dus koos de middenvelder voor The Gunners. Bij die club maakte hij furore en met Frankrijk werd hij Europees- en wereldkampioen.

Vieira zet in 2003 als speler van Arsenal een tackle in op Ajacied Richard Witschge Vieira zet in 2003 als speler van Arsenal een tackle in op Ajacied Richard Witschge

Diego Maradona naar Sheffield United

Misschien wel de opmerkelijkste 'could have been' op transfergebied. In 1978 tekende een van de grootste spelers aller tijden - volgens de velen de allerbeste - bijna bij Sheffield United. Op dat moment een club op het tweede niveau van Engeland, die sinds 1925 geen prijs meer had gepakt en soms voor minder dan 20.000 toeschouwers speelde.

Door het succes van Argentinië op het WK van 1978 - het land werd wereldkampioen ten koste van Nederland - keken steeds meer Europese clubs naar talenten uit dat Zuid-Amerikaanse land. Sheffield kreeg ene Maradona in het vizier, een talent van Argentinos Juniors, dat voor het landentoernooi buiten de boot was gevallen bij de nationale ploeg.

Sheffield greep naast gearriveerde namen als Osvaldo Ardiles en Ricardo Villa, die voor Tottenham Hotspur kozen. Maar de club wilde niet voor niets naar Argentinië zijn afgereisd en besloot de pas 17-jarige Maradona vast te leggen. Voor het luttele bedrag van 200.000 euro!

Bij het horen van de bedragen werden de zaakwaarnemers en begeleiders van de aanvaller plotseling hebberig. Ze wilden ineens meer geld zien. Het bestuur van Sheffield zette vervolgens een streep door de deal. De club haalde als een soort schrale troost Alejandro Sabella binnen, maar de Argentijnse middenvelder kon niet voorkomen dat The Blades degradeerden naar de derde divisie. En Maradona? Tsja, moeten we dat er nog inwrijven bij het arme Sheffield?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore