Mislukte transfers

Hoe Messi bijna van Ajax of PSV was...

15 januari 2020 07:18
Messi als beste speler op het jeugd-WK van 2005, met links naast hem de toenmalige FIFA-baas Sepp Blatter en, toen nog, kroonprins Willem-Alexander Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Soms is het veel mooier om te lezen welke deals er tijdens een open transferwindow níet doorgingen. De lijst is lang, met prachtige namen en bijzondere verhalen. VTBL doet in een drieluik een greep. Met vandaag aflevering twee.

Zlatan naar Arsenal

Inderdaad, de Gunners hebben twee absolute topspitsen aan hun neus voorbij zien gaan. Voor het verhaal-Cristiano Ronaldo, greep Arsenal ook naast Zlatan Ibrahimovic. In 2000 was de jonge spits van Malmö op bezoek in Londen. Opnieuw werd alles uit de kast getrokken: een rondleiding op het trainingscomplex, een shirtje, zijn favoriete rugnummer 9 erop. Ook Arsène Wenger was dolenthousiast, maar de Franse manager wilde wel dat de Zweed eerst een oefenstage zou afwerken. Zlatan reageerde des Zlatans: "Zlatan doet niet aan audities." En er ging een streep door de op handen zijnde deal! Zlatan zou via onder meer Ajax en FC Barcelona alsnog de Europese top halen. Op dit moment probeert de 38-jarige aanvaller AC Milan uit het slop te trekken.

Zinedine Zidane naar Blackburn Rovers

Helaas voor Blackburn overkwam ook die club twee keer een enorm transferdebacle. Na het mistasten bij Robert Lewandowski door overmacht, ligt het in dit voorbeeld echt aan de Rovers zelf. Blackburn was in 1995 kampioen geworden in de Premier League en de club wilde vervolgens ook Europa gaan veroveren. Volgens manager Kenny Dalglish kon dat met een groot talent van Bordeaux: Zinedine Zidane. Zijn voorzitter, Jack Walker, was minder overtuigd: "Waarom zou je Zidane willen vastleggen, terwijl wij Tim Sherwood hebben?" De voetballer Sherwood werd na zijn actieve carrière trainer bij onder meer Tottenham en Aston Villa. Toen hem gevraagd werd naar deze bijzondere uitspraak, kon hij er wel om lachen. "Die Walker had er wel kijk op hè. Nee, even serieus. Je zou Zidane en mij niet eens in dezelfde zin mogen noemen."

Lionel Messi naar Ajax/PSV

Ja, je leest het goed! De misschien wel beste voetballer aller tijden had in onze Eredivisie kunnen spelen. Zowel Ajax als PSV ondernam een poging. Het was 2005 en het WK Onder 20 jaar werd in Nederland gehouden. De uiteindelijke winnaar Argentinië leverde de beste speler én topscorer af: Lionel Messi. Ajax en PSV wisten genoeg en zagen een huurconstructie met Barcelona helemaal zitten. Helaas voor die twee clubs wilden Frank Rijkaard en Henk ten Cate, het Nederlandse trainersduo bij Barça destijds, hun grote talent niet kwijt. Ook niet tijdelijk. Dat hadden ze goed gezien, want Messi bleef, brak door en won alles met de Catalanen wat er op clubgebied valt te winnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore