Wintertransfers

FIFA wil megabedragen zaakwaarnemers aanpakken: 'Zit geen limiet meer aan'

14 januari 2020 12:55 Aangepast: 14 januari 2020 14:28
Matthijs De Ligt vertrok voor 80 miljoen euro naar Juventus Beeld © ANP

Tot het einde van deze maand kunnen voetballers nog overstappen van club. En dat betekent vaak niet alleen enorme transfersommen, maar ook een flinke vergoeding voor hun zaakwaarnemer. Voetbalbond FIFA is het zat en gaat de strijd aan met de megabedragen die spelersmakelaars binnenharken.

Wie voetbal een beetje volgt, ziet de laatste jaren het ene duizelingwekkende bedrag overtroffen worden door het andere. In 1973 ging er nog een schokgolf door de voetbalwereld toen er voor Cruijff het 'megabedrag' van zes miljoen gulden werd betaald, ondertussen staat het transferrecord op 220 miljoen euro voor de Braziliaan Neymar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de meest verdienende clubs ter wereld

Achter de schermen hebben de zaakwaarnemers een steeds grotere rol weten te krijgen in dit spel. Uit cijfers van de FIFA blijkt dat het bedrag dat vorig seizoen aan zaakwaarnemers is betaald bij internationale transfers met ruim 19 procent is gestegen. In totaal ging het om 590 miljoen euro aan commissies.

Dat staat nog los van alle binnenlandse transfers en eventuele afspraken die de zaakwaarnemers daarnaast maken met spelers, bijvoorbeeld over hun portretrecht.

49 miljoen in één transfer

Een zaakwaarnemer die regelmatig voorbij komt als het over megabedragen gaat is Mino Raiola. Elke transferperiode slaat hij wel een grote slag. Vorige zomer kreeg hij volgens verschillende media 11 miljoen euro commissie over de transfer van Matthijs de Ligt naar Juventus. En deze winter heeft hij ook niet stil gezeten: aan de transfer van Haaland naar Dortmund zou hij zo'n 15 miljoen hebben verdiend.

Toch verbleekt dit alles nog bij zijn inkomsten aan de transfer van Paul Pogba. In het boek Football Leaks staat dat Raiola aan die transfer van 105 miljoen euro zelf 49 miljoen heeft overgehouden. Dit zou een absoluut record zijn.

Wat zoeken buitenlandse investeerders toch in het voetbal?

Het is het nieuwste speeltje van investeerders met geld op de bank: aandelen kopen in een Europese voetbalclub. Bij RTLZ zetten ze op een rij hoe dat zit.

"Er zit geen limiet meer aan", zegt Jan-Hermen de Bruijn. Hij werkt al 40 jaar als sportjournalist, waarvan 25 jaar als hoofdredacteur van voetbalblad ELF Voetbal, en hij ziet een enorme explosie in de bedragen die betaald worden aan de makelaars. "In een aantal competities, met name de Engelse, zit geen rem meer op hoeveel geld er wordt uitgegeven. Ze hebben zo veel geld dat ze niet meer weten wat ze ermee moeten."

De FIFA is het zat en wil dat spelersmakelaars nog maximaal 3 procent commissie kunnen krijgen als ze een speler verkopen. Ze zeggen hiermee de integriteit van het systeem te beschermen en misbruik tegen te willen gaan.

'Pure uitwas' 

De Bruijn snapt wel dat de FIFA iets wil doen tegen de megabedragen die omgaan bij spelersmakelaars. "Als het een goed functionerende markt was geweest, kwam FIFA hier niet mee", zegt hij. "Zaakwaarnemers weten nu dat ze in één keer een belachelijk groot bedrag kunnen krijgen. Vervolgens maakt het ze geen ene ruk uit hoe het met club en spelers verder gaat. Dat is een pure uitwas waar ze vanaf willen."

Volgens hem is het de FIFA al gelukt om de markt transparanter te maken, waardoor er minder schimmige constructies zijn. Toch twijfelt hij eraan of het ze ook gaat lukken om de commissies van de zaakwaarnemers aan te pakken. "Bij nieuwe regels kijken dit soort agents direct hoe ze het kunnen omzeilen", zegt hij. Er zijn volgens hem een hele hoop constructies te bedenken waardoor je buiten de FIFA om kan gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Raiola stak door bizarre eis stokje voor droomtransfer De Ligt'

Een zaakwaarnemer kan bijvoorbeeld op projectbasis in dienst treden van een club, of delen in de verdiensten van een voetballer buiten de sport. Volgens hem moet je er gewoon vanuit gaan dat de spelersmakelaars dit blijven proberen. "De uitwassen kun je geen klote aan doen. Het hoort zo erg bij het voetbal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore