Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Nieuwe trainer Barça is trouwe volgeling van Johan Cruijff

14 januari 2020 11:37 Aangepast: 14 januari 2020 15:03
Beeld © Getty Images

Met Quique Setién (61) krijgt FC Barcelona een groot aanhanger van de voetbalfilosofie van clubicoon Johan Cruijff als nieuwe trainer. Als speler, van onder meer Racing Santander en Atlético Madrid, en als trainer van onder meer Santander, Las Palmas en Real Betis ontwikkelde hij zich tot een fervent voorvechter van aanvallend voetbal.

Mede door zijn voetbalvisie en zijn duidelijke 'link' met Cruijff dook zijn naam de laatste jaren meer dan eens op in Camp Nou als mogelijke hoofdcoach, ondanks zijn gebrek aan ervaring op het hoogste niveau en zijn magere erelijst. Dinsdagmiddag ontvouwt de opvolger van de ontslagen Ernesto Valverde zijn plannen voor de komende maanden tijdens zijn presentatie bij de Spaanse grootmacht. De drievoudig international ondertekent een contract tot medio 2022.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Barcelona ontslaat Valverde en stelt Setién aan

"Ik weet nog heel goed dat ik eind jaren tachtig voor de eerste keer tegen het Barcelona speelde van coach Johan Cruijff", liet Setién onlangs in een interview weten. "Vanaf dat moment veranderde mijn kijk op voetbal en op het leven. Alles kreeg ineens betekenis. Ik begon echt serieus naar voetbal te kijken. Ik ging het analyseren en besefte dat ik later als coach deze manier van voetballen in de praktijk wilde gaan brengen."

Verlossend telefoontje

Setién maakte als trainer van Real Betis indruk toen hij vorig seizoen Barcelona in Camp Nou met 4-3 versloeg. Dat was de eerste competitienederlaag van de Catalaanse club in eigen huis in twee jaar tijd. Hij eindigde met Real Betis vorig seizoen op de tiende plek waarna beide partijen de samenwerking verbraken. Sindsdien wachtte de voormalige strandvoetbalinternational misschien wel op het verlossende telefoontje uit Camp Nou, al stonden de oud-spelers Ronald Koeman en Xavi hoger op het verlanglijstje. Voor beide trainers kwam de belangstelling van Barça echter op een ongeschikt moment.

Setién is naast een voetbalfanaat ook een schaakliefhebber. Volgens hem hebben beide disciplines zeker raakvlakken. "Zowel in schaak als in voetbal is het belangrijk om het centrum te controleren en het overzicht te bewaren. Het is niet belangrijk hoe de pionnen op dat moment staan, het gaat erom hoe ze na enkele bewegingen zullen staan", zei de man die volgens Sporza ooit een potje schaak speelde tegen de ex-wereldkampioenen Kasparov en Karpov.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore