Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Opmerkelijk

Voormalig topspits is taxichauffeur in de VS: 'Erdogan heeft me alles afgenomen'

14 januari 2020 09:42 Aangepast: 14 januari 2020 09:55
Beeld © Pro Shots / Team2

Hakan Sükür kwam in het verleden uit voor onder meer Galatasaray, Inter, Parma en Blackburn Rovers en maakte voor die clubs 260 doelpunten. Van de roem van toen is nu niets meer over. Sükür is gevlucht uit Turkije en werkt nu voor Uber in de VS.

Van volksheld tot vluchteling die niets meer heeft. Dat is het verhaal van Sükür in een notendop. De oud-voetballer ging in 2011 de politiek in en sloot zich aan bij de AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan. In 2013 vertrok hij wegens een meningsverschil. "En toen begon de vijandigheid", zegt hij nu tegenover het Duitse BILD.

Het was een heftige tijd voor de voormalig superster. "De winkel van mijn vrouw werd bekogeld, mijn kinderen werden lastig lastiggevallen en ik werd bedreigd. Toen ik het land verliet, werd mijn vader in de gevangenis gegooid en werden al mijn bezittingen me afgenomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA straft Turkije voor militaire groet voetballers

Sükür verdiende als profvoetballer veel geld, maar heeft nu naar eigen zeggen niets meer. "Erdogan heeft me alles afgenomen. Mijn recht op vrijheid, mijn recht op een mening en mijn recht op werk. Iedereen die iets met mij te maken heeft, heeft nu financiële problemen. Ik heb alleen maar legale dingen gedaan in mijn land. Ze kunnen niet bewijzen dat ik iets verkeerd heb gedaan, en daarom word ik nu maar een verrader en een terrorist genoemd."

Sükür vertrok naar de Verenigde Staten. Inmiddels is hij taxichauffeur voor Uber en probeert hij op die manier zijn geld te verdienen. Teruggaan naar Turkije is voorlopig geen optie. Hij is daar niet meer welkom en wordt bij terugkomst direct gearresteerd. Toch blijft de liefde. "Ik ben een vijand van de regering, niet van het land. Ik houd van onze vlag en van ons land."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ultra's St. Pauli eisen ontslag speler wegens steun aan Turkse invasie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore