Oranje-crisis?

'Als Memphis het niet redt, Boadu in de spits!'

08 januari 2020 13:05 Aangepast: 08 januari 2020 13:39
Memphis met Myron Boadu (rechts) Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

Het Nederlands elftal in een crisis? Zonder zelf te spelen? Het lijkt erop, sinds de zware blessures voor Memphis Depay, Donyell Malen en het verdwijnen van de basisplaatsen voor Jasper Cillessen en Matthijs de Ligt. Wordt de fijne Oranje-smaak zo weggespoeld voordat het EK überhaupt begonnen is? Voetbalanalist Theo Janssen ziet het allemaal niet zo zwart. "Het wegvallen van Memphis is wel een probleem."

Theo, we zouden Europees kampioen worden dit jaar! Hoe moet dat nu goed komen?

"Dat heb ik nooit gezegd hè. We hoopten het, laten we het daar op houden. Nu wordt het wel heel erg lastig. Wat kan er veel veranderen in één maand... Dat is typisch in het voetbal. Zulke dingen kun je niet aan zien komen."

Zoals de situatie met Daley Blind.

"Daar ben ik wel van geschrokken. Ik heb er geen verstand van, maar je hoort zo links en rechts dat het wel eens lang kan gaan duren. Dat is in de eerste plaats heel erg voor hem, maar ook Oranje zal Blind missen. Hij is een rustige, stabiele factor, die ook nog op verschillende posities uit de voeten kan. Mocht Blind het EK niet halen, dan kan Nathan Aké het beste die leegte invullen. In dit Oranje heb je geen lopende speler als linksback nodig, omdat Frenkie de Jong vaak in die ruimte terecht komt. Een meer verdedigende voetballer op die plek is prima. Aké is daar een geschikte kandidaat voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van de Beek over Blind: 'Dan spookt het wel weer even door je hoofd'

En de keeper dan? Jasper Cillessen speelde eerst niet door een blessure. Maar toen hij fit was, stond hij opnieuw niet onder de lat.

"Speelminuten en vorm zijn voor een keeper minder belangrijk dan voor een speler. Jasper heeft in Oranje toch ook weinig verkeerd gedaan? Ik heb hem geen grote fouten zien maken. En zelfs penalty's gaan er niet meer automatisch in bij Cillessen. Dan hoef je hem in mijn ogen niet meteen te vervangen. Het ligt ook aan hoe je wilt voetballen. Tim Krul doet het goed in de Engelse competitie, maar meevoetballen is niet zijn sterkste punt. Als je van achteruit wilt opbouwen, zoals Oranje probeert, dan heb je meer aan Cillessen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maduro over kersverse bankzitter Cillessen: 'Gewoon onder de lat op EK'

Dan hebben we nog Matthijs de Ligt. De verdediger is ineens op de bank beland bij Juventus. Moeten we ons zorgen maken?

"Die kun je op het EK gewoon naast Virgil van Dijk zetten. Daar hoeven we niet bang voor te zijn. Hij heeft het in Oranje hartstikke goed gedaan. Koeman zal niet vergeten zijn dat de combinatie tussen Van Dijk en De Ligt uitstekend is verlopen. Voordat het EK begint, is er bovendien een lange voorbereiding. Tijd genoeg voor Matthijs om er straks weer te staan. Het wordt misschien een ander verhaal als hij echt vier maanden geen minuut speelt, maar dat zie ik niet gebeuren. Juventus heeft zoveel geld voor hem betaald; Matthijs komt daar echt wel weer aan de bak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trainer Sarri van Juventus gelooft in gepasseerde De Ligt

Dan, tot slot: Memphis. Opnieuw niets aan de hand?

"Daar voorzie ik wel een probleem. Samen met Van Dijk, Frenkie en Georginio Wijnaldum is Memphis onmisbaar voor Oranje. Ja, ik heb het filmpje gezien waarin hij alweer bezig is in de sportschool. Dat is overigens niet zo gek hoor, na zestien dagen (Janssen heeft zelf ook een kruisbandblessure gehad, red.). Het wordt een ander verhaal als je op volle snelheid en met kracht moet draaien en kappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

16 dagen na operatie: Memphis terug in sportschool

"Ik moet toegeven dat Memphis wel een soepele tred heeft. Dat zie je niet na elke kruisbandoperatie. Het lijkt er heel erg op dat hij er alles aan doet om er toch te staan tijdens het EK. In mijn ogen neemt hij daarmee een enorm risico. Het is beter om er meer tijd voor te nemen, dan overhaast weer op het veld te gaan staan. Natuurlijk is het in het verleden ook wel eens goed gegaan (Antonio Rüdiger, Emerson Palmieri, red.), maar ik ben bang dat het funest kan zijn voor de rest van zijn loopbaan. Ik hoop voor ons allemaal dat hij heel blijft. Als Memphis het toch niet redt, zou ik met Myron Boadu in de spits gaan spelen. Geef hem het vertrouwen! Wie weet wordt het dan toch een mooi toernooi."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Eerste beelden Memphis na operatie: 'Ik heb een leeuwenhart'

En worden we alsnog Europees kampioen?

"Nee, dat verwacht ik niet. Met Memphis erbij was dat al lastig genoeg geworden. Vlak Frankrijk, België, Spanje en zeker ook Portugal niet uit. Want het kan wel eens het laatste grote kunstje worden van Cristiano Ronaldo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boadu voegt zich in bijzonder rijtje: de scorende debutanten van Oranje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore