Ga naar de inhoud
In elkaar gezakt

Ajacied Daley Blind heeft ontstoken hartspier, niet mee op trainingskamp

Bij Daley Blind is een hartspierontsteking geconstateerd. De centrale verdediger van Ajax zakte onlangs in de verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Valencia zonder duidelijke aanleiding in elkaar.

Hij was even duizelig geweest, maar hervatte het duel na een behandeling. Sindsdien kwam hij niet meer in actie voor de Amsterdammers. De afgelopen dagen is Blind uitvoerig onderzocht waarbij de ontstoken hartspier aan het licht is gekomen, meldt Ajax.

'Voel me goed'

Blind zelf plaatste een video waarin hij zijn dank uitspreekt voor alle steunbetuigingen die hij de laatste weken mocht ontvangen. "Het belangrijkste is dat ik me goed voel", meldt de Oranje-international. "Ik zal proberen zo snel mogelijk terug te keren."

Subcutane ICD

Bij Blind is preventief een subcutane ICD (implanteerbare cardioverter defibrilator) geplaatst, een apparaatje dat onder de huid wordt aangebracht en een schok geeft om het hartritme weer naar normaal te herstellen.

Als gevolg van deze ingreep, die gisteren heeft plaatsgevonden, gaat de 29-jarige international begin januari niet met de selectie op trainingskamp, maar zal hij in Amsterdam verder werken aan zijn herstel.

Ontstoken hartspier

Een ontstoken hartspier, ook wel myocarditis genoemd, wordt volgens de Hartstichting meestal veroorzaakt door een virus. Maar het kan bijvoorbeeld ook komen door een bacterie of auto-immuunziekte. De eerste symptomen lijken op die van griep, zoals koorts en spierpijn. Pas nadat de griepklachten verdwenen zijn, blijkt soms dat er meer aan de hand is.

De gevolgen zijn afhankelijk van hoeveel schade de infectie aan het hart heeft toegebracht. In de meeste gevallen verdwijnt het virus vanzelf en treden er geen extra problemen op, maar in ernstige gevallen kan zelfs een harttransplantatie nodig zijn. 

 

Bron: RTL Nieuws / ANP