Voetbal

Van Praag wekt verbazing met bizarre vergelijking tussen slachtoffers dakramp FC Twente en doden in Qatar

17 december 2019 11:28 Aangepast: 17 december 2019 11:48
Beeld © Getty Images

Michael van Praag zwaaide gisteren na 11,5 jaar af als voorzitter van de KNVB. Op zijn laatste dag zorgde Van Praag nog voor de nodige ophef, door een bizarre vergelijking te maken met de slachtoffers van de dakramp bij FC Twente en de doden bij de bouw van de WK-stadions in Qatar.

In een uitzending van Radio 1 blikte Van Praag terug op zijn tijd als voorzitter. Op een gegeven moment kwam de situatie in Qatar ter sprake. Volgens onderzoek van The Guardian komen er jaarlijks honderden (gast)arbeiders om het leven bij de bouw van de WK-stadions in het gastland van 2022, wegens erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Ajax en PSV gaan komende winterstop op trainingskamp naar het land en dit kwam hen op veel kritiek te staan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kritiek op trainingskamp Ajax in Qatar blijft aanhouden

Van Praag

Van Praag trekt het onderzoek van de Britse krant in twijfel en vindt de kritiek op de clubs 'hypocriet'. ''Ik ben op bezoek geweest bij de voorzitter van de FIFA, om mijn opvolger voor te stellen. Hij begon ook over Qatar. Hij vertelde mij dat het aantal doden in Qatar veel lager ligt. In ieder geval niet een paar honderd, maar rond de twintig. Wat is de waarheid? Bij FC Twente is ook een dak ingestort en daarbij zijn ook mensen gewond geraakt.''

De inmiddels ex-voorzitter refereert hiermee naar de stadionramp in Enschede van 2011. Een deel van het dak van FC Twente-stadion De Grolsch Veste stortte destijds in, waardoor er twee mensen om het leven kwamen en negen zwaargewond raakten.

 

Reactie FC Twente

FC Twente heeft ook gereageerd op de uitspraken van Van Praag. ''Dit zijn zeer ongelukkige uitspraken, zeker naar de nabestaanden en de gewonden van de ramp'', liet de club weten aan Tubantia.

Van Praag heeft inmiddels excuses aangeboden voor zijn uitspraken. ''Ik heb het niet gezegd zoals ik dat eigenlijk wilde en bedoelde en dat was dom van me. Het spijt me dat ik mensen pijn heb gedaan.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore