Trainerswissel

PSV stuurt Van Bommel de laan uit, maar heeft dat zin?

16 december 2019 15:16 Aangepast: 16 december 2019 17:32
Van Bommel is door PSV ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Beeld © ANP

PSV ontsloeg vanochtend trainer Mark van Bommel omdat de club niet goed presteert in de eredivisie. Maar heeft dat eigenlijk zin, een trainer ontslaan?

Algemeen directeur Toon Gerbrands was duidelijk over het besluit: "Het verval is te groot en PSV-onwaardig." Er zal een nieuwe trainer komen. 

Of dat in dit specifieke geval gaat helpen, kan Ruben Dekker niet zeggen. Hij is sportpsycholoog, gespecialiseerd in voetbal, en kan wel wat zeggen over het wisselen van 'een kapitein' in het algemeen. 

Boel weer op scherp

"De ervaring leert ons dat het effect op de lange termijn niet hard te maken is", zegt hij. "Maar op korte termijn kan het wel wat uitmaken."

Alle spelers, met name die bij de oude trainer uit basis zijn gevlogen, krijgen na zo'n trainers-wissel de kans om zichzelf opnieuw te bewijzen. En die kans grijpen ze aan, weet Dekker. "Teamgenoten spelen samen, maar zijn óók concurrenten van elkaar. Ze zullen harder gaan lopen als er weer een nieuwe trainer komt. Het zet de boel weer op scherp."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV ontslaat trainer Van Bommel

Capaciteiten

Ook sportpsycholoog Hardy Menkehorst spreekt van kortetermijneffecten. "Een wisseling van de wacht kan helpen. Er komt een nieuwe, frisse aanpak, er komen andere rituelen. Dat geeft vaak even wat ontspanning."

Maar, benadrukt Menkehorst: de capaciteiten van de spelers veranderen niet bij een nieuwe trainer. "De statistieken geven dan ook aan dat er geen effect is. Het gaat meer om het belevingseffect dat erbij komt kijken als er een nieuwe trainer komt."

Van Bommel wilde niet opgeven

Van Bommel was bezig aan zijn tweede seizoen bij PSV. In zijn eerste jaar eindigde zijn ploeg als tweede, op 3 punten van Ajax. In het bekertoernooi liet PSV zich toen verrassen door RKC Waalwijk. De club maakt later vandaag de naam van zijn tijdelijke opvolger bekend.

Van Bommel was zelf nog strijdbaar na de nederlaag in De Kuip. "Al moet ik tegen de hele wereld vechten, ik geef niet op. Ik heb een van de beste wedstrijden van PSV in dit seizoen gezien. Alleen het resultaat is heel erg slecht."

Sfeer

Zo kan het de sfeer van het team ten goede komen. "Vaak loopt het ook niet lekker binnen een team als winst uitblijft. Een nieuwe trainer kan dat tij keren", stelt Dekker. "Dat is een psychologisch effect, maar enkel in het begin. De sfeer blijft alleen goed als ze ook daadwerkelijk weer beter gaan spelen."

En dat kan ook gebeuren als de oude trainer gewoon aanblijft, leerde de voetbalgeschiedenis ons. Dekker haalt AZ aan, dat in 2008 elfde werd. In het begin begin van het seizoen daarna, in 2009, bleef AZ het slecht doen onder leiding van Van Gaal. Toch mocht de trainer blijven. Aan het eind van het seizoen werd AZ landskampioen.

Waar Dekker maar mee wil zeggen: het kan ook de andere kant op werken. 

Geld

"En vergeet de economische effecten niet", besluit Dekker. "Als er een oude kapitein van het schip wordt afgehaald, kost dat een club klauwen met geld. En je moet weer helemaal opnieuw beginnen met een nieuwe trainer. Dat kost behalve geld, ook energie. Je kunt je afvragen of dat gunstig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supporters PSV: ontslag Van Bommel pijnlijk, maar onvermijdelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore