3-1 verlies

PSV ontslaat trainer Mark van Bommel

16 december 2019 09:15 Aangepast: 16 december 2019 17:16
Beeld © ANP

PSV heeft trainer Mark van Bommel ontslagen. De reeks teleurstellende resultaten zijn voor de clubleiding aanleiding om nu in te grijpen. PSV verloor gisteren met 3-1 bij Feyenoord.

"Het verval is te groot en PSV-onwaardig", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. "De wedstrijden zijn de meetmomenten, maar het proces eromheen is ook bepalend. We monitoren dat intensief. PSV is een club waar we elkaar proberen te helpen en ondersteunen. Dat is ook in de voorbije maanden zo geweest. Het clubbelang heeft altijd voorop gestaan. De evaluatie heeft uiteindelijk in deze pijnlijke beslissing geresulteerd. We hebben er met z'n allen alles aan gedaan om het tij te keren. Dat is helaas niet gelukt."

Opvolger

Van Bommel was bezig aan zijn tweede seizoen bij PSV. In zijn eerste jaar eindigde zijn ploeg als tweede, op 3 punten van Ajax. In het bekertoernooi liet PSV zich toen verrassen door RKC Waalwijk. De club maakt later vandaag de naam van zijn tijdelijke opvolger bekend.

Van Bommel was zelf nog strijdbaar na de nederlaag in De Kuip. "Al moet ik tegen de hele wereld vechten, ik geef niet op. Ik heb een van de beste wedstrijden van PSV in dit seizoen gezien. Alleen het resultaat is heel erg slecht."

Van de laatste twaalf wedstrijden wist PSV er maar twee te winnen, thuis voor de competitie tegen sc Heerenveen (2-1) en Fortuna Sittard (5-0). De ploeg van Van Bommel werd uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League, nadat het in juli al was gestrand in de voorronde van de Champions League. PSV ging in de eerste weken van de competitie gelijk op met titelverdediger Ajax, maar in oktober kwam de klad erin. De belangrijke aanvallers Steven Bergwijn en Donyell Malen raakten geblesseerd en plotseling kon PSV niet meer winnen.

PSV staat halverwege de competitie tien punten achter op Ajax en AZ.

'Held van de club, maar ontslag onvermijdelijk'

Pijnlijk, maar onvermijdelijk. Zo omschrijft voorzitter Harrie Timmermans van de Supportersvereniging PSV het ontslag van Van Bommel. "Mark is een held van de club. Als er iemand is die de supporters succes gunnen, dan is hij het wel", zegt Timmermans. "Maar vanwege de resultaten was dit ontslag misschien wel onvermijdelijk."

"Ik hield m'n telefoon vandaag toch wat extra in de gaten", zegt Timmermans, secretaris bij de gemeente Heusden, tussen wat vergaderingen door. "De voetbalwereld heeft een paar voorspelbare patronen. Na een paar nederlagen komt er altijd discussie over de trainer. Dat zie je ook bij PSV, al duurt het bij ons vaak wat langer dan bij andere clubs. Maar het is gewoon de keiharde realiteit als de resultaten uitblijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Berghuis leidt Feyenoord met 3-1 langs PSV

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore