Ga naar de inhoud
Lijstje

De beste voetballers van Europa op basis van data

Beeld © Pro Shots

Er zijn tegenwoordig genoeg verkiezingen op het gebied van de kwaliteit van voetballers. De FIFA en UEFA reiken beide elk seizoen een prijs uit, net als het tijdschrift France Football met hun Ballon d'Or. Deze verkiezingen zijn allemaal op basis van meningen van journalisten, coaches en spelers. Wanneer er puur naar data wordt gekeken, komt er een hele andere lijst naar boven.

Dit doet het CIES Football Observatory, met behulp van verzamelde data van het bedrijf InStat. Niet Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, maar Mohamed Salah is de beste speler uit Europa met een 'Instat Index' van 393. Op de tweede plek vinden we Sadio Mané terug. De aanvaller weet een rating van 380 te behalen en blijft hiermee onder andere Harry Kane (374) voor.

 

Puntentelling

De algemene rating wordt gebaseerd op wedstrijden in het huidige seizoen 2020/2021, gespeeld in de nationale competitie. De Champions League telt bijvoorbeeld niet mee. Spelers moeten tenminste 450 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een rating.

Via een automatisch algoritme berekent InStat een speler zijn rating. De belangrijkheid van een actie, niveau van tegenstand en positie zijn allemaal factoren waar rekening mee wordt gehouden. Op basis van hun acties krijgen spelers na elke wedstrijd een rating. Deze worden dus bij elkaar opgeteld voor het hele seizoen.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, die door menigeen toch nog gezien wordt als een van de beste spelers ter wereld, staat niet op de lijst. Hij speelde dit seizoen slechts 214 minuten in de Serie A. Henk Veerman is de 'beste' Nederlander. De aanvaller van sc Heerenveen staat op de 71e plek met een rating van 314. Lionel Messi staat op een 16e plek.

Bekijk de volledige lijst hier.