Nieuws

Dit is het gecombineerde elfal van AZ en Ajax van Theo Janssen

15 december 2019 10:41 Aangepast: 15 december 2019 13:11
Beeld © Pro Shots

Ajax en AZ spelen vandaag misschien wel een van de belangrijkste wedstrijden van dit seizoen. In het AFAS stadion ontvangt AZ lijstaanvoerder Ajax. VTBL vroeg analist Theo Janssen om een gecombineerd elftal te maken van beide teams.

Theo kiest bewust voor een 3-4-3 opstelling. "Er zijn gewoon zo veel goede spelers. Ze kunnen zo goed voetballen. Dan ga je kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat de beste spelers samen op het veld komen. Ik denk dat dit het beste in een 3-4-3 opstelling kan."

Doelman

"Op doel kies ik voor André Onana, duidelijk. Ik denk dat hij de beste keeper in Nederland is. Hij staat misschien wel in de top 5 van de wereld. Hij zit in een hele goede fase, dus het is voor mij duidelijk wie er in het doel staat."

"Marco Bizot doet het niet slecht. Ik denk dat Koeman hem zeker mee kan nemen als tweede of derde keeper van Oranje. Zoet keept al niet meer, en als je niet keept hoor je niet in de selectie van het Nederlands elftal."

Linker verdediger

"Dat is Nicolás Tagliafico. Dat is een ijzervreter. Een echte balafpakker. Hij kan ook nog eens goed voetballen en aanvallen. Misschien moet je met dit systeem minder aanvallen, maar goed. Hij is echt meedogenloos. Ik heb nog nooit een wedstrijd gezien waarin hij niet 100% ervoor ging."

Borussia Dortmund heeft naar verluidt 60 miljoen euro geboden op de Argentijn. "Als ik Ajax was, dan zou ik ‘m verkopen. Het is tenslotte een linksback. Dat is niet lullig bedoeld. Goede linksbacks zijn wel zeldzaam, maar het blijft een verdediger. En als je daar zo veel geld mee kan verdienen dan moet je dat doen, denk ik."

Rechter verdediger

"Ja dan ga je kijken. Je hebt Sergiño Dest en Noussair Mazraoui bij Ajax, maar ik kies voor Jonas Svensson van AZ. Het verhaal is eigenlijk hetzelfde als bij Tagliafico. Hij is meedogenloos, heeft veel energie en is goed aan de bal."

Centrale verdediger

"Dan kies ik dus maar voor één man, en dat is Daley Blind. Hij is, denk ik, de beste centrale verdediger die we hebben. De verdedigers van AZ zijn absoluut niet beter dan Blind. En als ik kijk hoe hij wedstrijden domineert… daar geniet ik echt wekelijks van."

Verdedigende middenvelder

"Daar heb ik Fredrik Midtsjø staan. Dat heb ik gedaan omdat je ook een verbindingsspeler nodig hebt. Hij is goed in de duels en loopt gaatjes dicht. Als je kijkt naar het middenveld van beide teams… die zijn goed, daar ligt hun kracht."

Linker middenvelder

"Daar kies ik voor Teun Koopmeiners. Bij Ajax speelt Lisandro Martínez daar, wat eigenlijk meer een centrale verdediger is. Hij doet het daar wel erg goed trouwens! Alleen vind ik Martínez te wisselvallig. Soms speelt hij echt top, maar af en toe minder. Koopmeiners is erg stabiel en maakt nu echt stappen."

Een plek in Oranje zou niet gek zijn volgens Theo. "Hij moet aan Oranje denken. Als ik een selectie mocht samenstellen, dan had ik hem meegenomen naar het EK. Bij het Nederlands elftal moet hij de concurrentie aangaan met onder andere Kevin Strootman. Strootman zie ik niet vaak voetballen, maar Koopmeiners wel, en die ontwikkelt zich goed."

Rechter middenvelder

"Daar kies ik voor Donny van de Beek. Hij laat het bij Ajax zien in de Champions League, en straks na de winter ook in de Europa League. Die man heeft zo veel diepgang, werkt keihard en heeft een neusje voor de goal. Het is een moderne middenvelder die eigenlijk alles wel onder de knie heeft."

Aanvallende middenvelder

"Hakim Ziyech. Duidelijk! Die is bepalend en heeft veel risico in zijn spel, waar ik wel van houd. Dat zou ook mijn aanvoerder zijn. Ik vind dat mooie spelers de band moeten dragen, en Ziyech is een fantastische speler, zó sierlijk."

"Hij werkt keihard, daar heeft hij echt stappen in gemaakt. Voor mijn gevoel is hij ook de leider van Ajax."

Rechtsbuiten

"Ik vind Calvin Stengs een talent. Hij is zó sierlijk, zó mooi. Ik hou van sierlijke spelers. Bij Stengs gaat alles vanzelf. Hij heeft heel veel kwaliteiten aan de bal en hij heeft een goede klik met Boadu."

Spits

"Voor mij is dat duidelijk: Myron Boadu! Tadic vind ik geen spits, al doet hij het daar wel goed. Ik vind Boadu echt een heel groot talent. Toen hij bij het Nederlands elftal inviel was hij ook gelijk dreigend. Het is een jongen die altijd onderweg is, met dit middenveld kan het alleen maar genieten worden."

Linksbuiten

"Daar ga ik voor Tadic. Dat is gewoon een hele goede speler die bezig is aan een goed seizoen. Vorig seizoen was hij nog wel wat beter, maar die laat nog steeds zien dat hij zo sterk is aan de bal. Een genot om naar te kijken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore