Ga naar de inhoud
TV-rechten

Voetbal kijken anno 2020: streamingdiensten grijpen de macht

Beeld © Marc Atkins/Getty Images

In Nederland zijn we er inmiddels aan gewend dat we eredivisie-wedstrijden moeten bekijken via FOX Sports. De Champions League is nog wel vrij toegankelijk via het open net, maar dit kan in de nabije toekomst veranderen. Bedrijven als Netflix en Amazon Prime zouden de voetbalmarkt weleens over kunnen gaan nemen.

In Engeland en Duitsland is het inmiddels al raak. Amazon Prime heeft voor dit seizoen al twintig Premier League-duels gekocht, hierbij gaat het om doordeweekse wedstrijden. In Duitsland heeft het bedrijf inmiddels ook toegeslagen. De Champions League-rechten gaan daar vanaf 2021 naar de streamingsdienst, dat meldt BILD vandaag.

Toekomst

In Duitsland maken ze zich nu grote zorgen, want hoe ziet de toekomst eruit? Is de Bundesliga binnenkort te zien bij een partij als Netflix? Bundesliga-baas Christian Seifert sluit dat zeker niet uit. "In Duitsland zijn we verwend, decennia lang waren alle wedstrijden bij één aanbieder te zien", aldus Seifert tegenover het Duitse Sportbuzzer

Maar tijden veranderen, inmiddels beschikken Sky Sports en DAZN in Duitsland gezamenlijk over de rechten. Je hebt dus twee abonnementen nodig om alles te kunnen zien, maar in de toekomst kunnen dat er zelfs meer worden. Seifert liet namelijk weten dat de rechten voor het nieuwe seizoen eerlijk zullen worden verkocht. En dat ook streamingsdiensten zoals Amazon Prime en Netflix zich mogen melden. 

Kelderklasse
Lees ook:
Kelderklasse boven Bundesliga: 'Hier draait het echt om voetbal'

Nederland

In Nederland zijn er nog geen aanwijzingen dat de rechten van de eredivisie naar meerdere aanbieders gaan of naar streamingsdiensten.