Breaking

WADA schorst Rusland voor vier jaar: Russen niet naar WK

09 december 2019 11:27 Aangepast: 09 december 2019 13:44
Beeld © Pro Shots

Rusland mag niet meedoen aan het WK 2022 in Qatar. Dat heeft het mondiale antidopingbureau WADA vandaag besloten. Het bureau schorst Rusland voor vier jaar. De Russen hebben drie weken om in beroep te gaan tegen de straf.

Rusland mag de komende vier jaar eveneens niet aan Olympische Spelen deelnemen. Dat meldt het Russische persbureau TASS. Het WADA neemt daarmee een advies over van de commissie die onderzoek deed naar dopingpraktijken in Rusland.

Daaruit kwam naar voren dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake is geweest van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport. De beslissing wordt later op maandag toegelicht. De kans is groot dat Rusland in beroep gaat bij het sporttribunaal CAS.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier jaar schorsing tegen Rusland geëist: WK voetbal en Spelen op het spel

EK niet in gevaar

Rusland is tijdens het EK 2020 aankomende zomer wel gewoon van de partij. Het EK valt namelijk buiten de straf, omdat de Europese voetbalbond UEFA de WADA-code niet heeft getekend.

Verder mogen Russische atleten die kunnen aantonen dat ze dopingvrij zijn, meedoen onder neutrale vlag: zonder Russische outfit en zonder Russisch volkslied. Ook mag Rusland vier jaar lang geen grote, internationale sportevenementen organiseren.

Beroep

Rusland zal in beroep gaan tegen de schorsing van vier jaar voor alle grote sportevenementen die het land maandag kreeg opgelegd wegens grootscheepse dopingfraude. Dat zegt Svetlana Zjoerova, eerste vice-voorzitter van de Doema-commissie voor Internationale Zaken, tegen persbureau TASS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore