Gouden Bal

'Je kunt Virgil van Dijk niet verkiezen boven Messi!'

02 december 2019 11:59
Virgil van Dijk (links) in duel met Lionel Messi in de halve finale van de Champions League, vorig seizoen Beeld © Pro Shots / Action Images

Maandagavond kan het bij de uitreiking van de Gouden Bal (Ballon d'Or) wel eens oranje boven worden. Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek zijn genomineerd voor deze prestigieuze award. Geen enkel ander land is bij de mannen zo goed vertegenwoordigd. Maar maken 'we' ook echt kans? De voetbalanalisten Theo Janssen en Jan Boskamp doen een schot voor de boeg.

Theo Janssen: "Ik vind dat de beste moet winnen. En dat is Lionel Messi. Cristiano Ronaldo? Bij Messi is alles natuurlijk, Cristiano Ronaldo is er gekomen door keihard te werken. Maar wat hij presteert, is buitenaards hoor, begrijp me niet verkeerd. Daar heb ik veel respect voor. Messi is echter buitencategorie. Zijn versnellingen, zijn dribbels, zijn bewegingen... Dat heeft Cristiano Ronaldo niet meer. Hij is meer van het simpele spelen en scoren geworden. Dat is overigens nog steeds bijzonder goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voting breakdown: Messi stemde op Cristiano, maar Cristiano niet op Messi

Jan Boskamp: "Messi moet 'm winnen, want hij is de beste. Altijd. Kijk anders even Barcelona - Liverpool (halve finale Champions League vorig seizoen, red.) terug. Dat werd 3-0 en het had dankzij hem nog meer kunnen worden. In de return in Liverpool hebben ze het verknald, omdat Barcelona zo slecht speelde."

"Cristiano Ronaldo? Als je niet op hem stemt, krijg je heel Portugal en Italië over je heen. Gaat-ie weer lopen janken en komt-ie niet, haha! Normaal moet hij er bij staan, maar er zijn nu echt betere kandidaten. Eden Hazard, Raheem Sterling, Kylian Mbappé... Hij vindt het al niet eens erg meer als hij niet alles speelt. Dat zegt ook wel wat hè. En het is ook lang geleden dat Ronaldo een mannetje uitspeelde."

'Slijtage'

Theo Janssen: "Het wordt minder bij hem, je ziet wat slijtage. Dat is ook niet zo raar hè, Cristiano Ronaldo moet het hebben van zijn kracht, snelheid en sprongkracht. Dat neemt af, terwijl Messi gewoon doorgaat. Cristiano Ronaldo moet een uitzonderlijk jaar hebben, met heel veel prijzen, wil hij de Gouden Bal winnen. En dat is afgelopen seizoen niet zo geweest. Toch gun ik hem een podiumplek. Vooral omdat ik denk dat hij er volgend jaar buiten valt. Voor nu mogen we hem nog niet afschrijven. Cristiano Ronaldo is nog de nummer twee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vijf Nederlandse voetballers en drie voetbalsters op lijst voor Gouden Bal

Nederland

Theo Janssen: "Virgil van Dijk maakt van de Nederlanders de meeste kans. Hij won de Champions League en de award voor beste Europese speler. Dus het zou normaal zijn, als hij bij de eerste drie eindigt. Van Frenkie verwacht ik dat hij volgend jaar hoger zal staan. We mogen trouwens wel heel tevreden en trots zijn hè, met zoveel genomineerden uit Nederland."

Jan Boskamp: "Een Nederlander kan niet winnen. Je kunt Virgil van Dijk niet verkiezen boven Messi. Dat bestaat niet. Georginio Wijnaldum ook niet, hij komt bij mij niet eens op het podium. Een Ajacied erop? Haha ja, toch wel, eentje. Frenkie staat bij mij op twee. Hij heeft een fantastisch seizoen gehad bij Ajax en het Nederlands elftal. En hij is moeiteloos een van de bepalende krachten geworden bij Barcelona. Ook nog eens op verschillende posities. Frenkie boven Virgil?Ja! De Jong heeft toch ook prijzen gewonnen? Landskampioen en de KNVB Beker."

THEO'S TOP 5

1. Lionel Messi

2. Cristiano Ronaldo

3. Virgil van Dijk

4. Mohamed Salah

5. Kylian Mbappé

(6. Frenkie de Jong. "Ik mag er maar vijf, dat weet ik, maar ik zet hem er toch bij.")

JANS TOP 5

1. Lionel Messi

2. Frenkie de Jong

3. Virgil van Dijk

4. Kylian Mbappé

5. Raheem Sterling

De uitreiking van de Gouden Bal (Ballon d'Or) is maandagavond vanaf 19.30 uur live te zien op RTL 7

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore